Památka Mariánská Týnice chce dostavět ambit podle Santiniho vize

Zdroj
Lada Pešková
Vložil
ČTK
05.06.2016 17:50
Olomouc

Mariánská Týnice (Plzeňsko) - Evropsky unikátní projekt chystá barokní památka v Mariánské Týnici na Plzeňsku. Kraj a jeho muzeum, které v bývalém proboštství sídlí, chtějí po třech staletích dostavět část bývalého poutního areálu podle původního záměru stavitele Jana Blažeje Santiniho. Na dostavbu východního ambitu žádá památka o dotaci z Integrovaného operačního programu, řekla ČTK ředitelka Muzea a galerie severního Plzeňska Irena Bukačová.


"Projekt je velice ambiciózní záležitost. Původně to vzniklo z toho, že se musí nedokončený areál uzavřít," řekla. Původní Santiniho plány počítaly s tím, že celý areál bude mít čtyři části - kostel, proboštství a dva ambity. Východní ambit byl ale podle Bukačové pouze zahájen, zůstaly z něho torza dvou kaplí. Areál je podle ní třeba uzavřít z estetických i bezpečnostních důvodů.

Dominantní stavba v polích asi 40 kilometrů na sever od Plzně má za sebou pohnutou minulost. Proboštství začal budovat v roce 1711 podle Santiniho projektu klášter v Plasech. Mariánská Týnice měla sloužit jako poutní místo. V 19. století ale začala chátrat a rozpadat se. Od 50. let 20. století je v areálu muzeum. Rozsáhlá záchrana a obnova se uskutečňuje posledních zhruba 20 let, kdy se v areálu vynaložilo podle Bukačové přes 35 milionů korun.

"Ambity sloužily k tomu, aby se tam schovali poutníci, aby se tam zpovídali. Bylo to kryté místo, kam přicházelo mnoho poutníků a když tam nebyli, sloužily ambity jako taková meditační zahrada řeholníkům," popsala. Areál má podle ní výhodu, že se zachoval v původní architektonické koncepci, nejsou v něm pozdější dostavby. Muzeum už před třemi lety dostavělo jednu z původně plánovaných kaplí. Současné projekty prošly památkovou radou Národního památkového ústavu.

Kraj jako majitel objektu a zřizovatel muzea souhlasil s podáním žádosti a s předfinancováním nákladů odhadnutých předběžně na více než 52 milionů korun. Podle plánů by měla příští rok začít výstavba jihovýchodní kaple a ambitového křídla s bránou. Do roku 2020 má být dokončena stavba celého východního ambitového křídla.
0 komentářů
přidat komentář

Související články