Rada uměleckých obcí je znepokojena financováním kultury

Vložil
ČTK
31.08.2006 23:05
Praha

Praha - S obavami, že v rozpočtu ministerstva kultury na příští rok nebude dostatek financí, neboť po odečtení výdajů na církve a náboženské společnosti nedosáhne podpora kultury ani půl procenta z výdajů státního rozpočtu, se obrátil na končícího premiéra Jiřího Paroubka předseda Rady uměleckých obcí Šimon Pellar.

    V otevřeném dopisu, jehož text poskytl ČTK, napsal, že pokud vláda při stavbě státního rozpočtu nevyjádří odpovídající péči o oblast kultury konkrétními opatřeními, doplatí na to nejen oblast kultury, ale v dlouhodobějším výhledu i celá společnost. V současné době politických jednání však není jisté, jak dlouho bude vládnout navrhovaná vláda Mirka Topolánka; vyloučeno není ani to, že o rozpočtu bude nakonec jednat úplně jiný kabinet.
    Minulý týden zaslala Rada uměleckých obcí otevřený dopis odcházejícímu ministru financí Bohuslavu Sobotkovi. Ten se však podle informací v tisku vyjádřil, že před kulturou dává přednost rodinám s dětmi.
    Kulturní politika, která byla přijata vládou v roce 2001, si vytkla za úkol zvýšit podle možností státního rozpočtu objem kapitoly 334 ­ministerstvo kultury (mimo výdaje na církve a náboženské společnosti) na jedno procento výdajů státního rozpočtu. "Jedno procento pro kulturu se mezitím stalo i  součástí volebních programů politických stran. Přesto hrozí, že podpora kultury v roce 2007 nedosáhne ani letošního půl procenta státního rozpočtu, které patří vůbec k nejnižším podílům za poslední roky," řekla dnes ČTK tajemnice rady a ředitelka společnosti ProCulture Marta Smolíková.
    "Chápeme, že pro stavbu státního rozpočtu 2007 bude třeba revokovat některá usnesení, pro něž vláda nemá finanční krytí. Chceme Vás touto cestou požádat, aby vláda dostála svému rozhodnutí z 31. května a finanční prostředky na plnění Koncepce účinnější podpory umění 2007-2013 poskytla," napsal Pellar premiéru Paroubkovi. Vzhledem k  tomu, že v minulých letech byla podle něj oblast rozvoje umění na rozdíl od kulturního dědictví ministerstvem kultury podceňována, je znepokojen představou, že by se opět nezačalo s řešením úkolů této koncepce.
    Rada uměleckých obcí zastřešující desítku odborných uměleckých sdružení už při loňské přípravě státního rozpočtu apelovala na vládu i parlament v tom smyslu, že peníze určené pro ministerstvo kultury jsou pro resort nedostatečné. Letos v květnu schválila vláda koncepci účinnější podpory umění na léta 2007 až 2013, která se připravovala přes dva roky a byla několikrát z jednání kabinetu stažena.
    Podle dřívějších vyjádření ministerstva kultury vznikl ohledně tohoto materiálu spor s ministerstvem financí, které nechtělo slíbit finanční pokrytí programu tak, jak je obsahoval.
0 komentářů
přidat komentář