Revitalizaci Studentského náměstí v Kadani zpozdí vykopávky

Zdroj
Štěpánka Bartoňová
Vložil
ČTK
03.06.2016 15:20
Kadaň (Chomutovsko) - Dokončení revitalizace Studentského náměstí v Kadani se zpozdí kvůli archeologickým nálezům. Na staveništi archeologové našli artefakty, jako jsou mince nebo keramické formičky a také základy dělostřelecké bašty. Stavba se tak protáhne do července, řekl dnes ČTK starosta Kadaně Jiří Kulhánek (ODS).


"Mimo jiné mezi nejvýznamnější objevy patří i základy dělostřelecké bašty, které jsme také při stavbě objevili. Na základě rozhodnutí Národního památkového ústavu se tato bašta zdokumentovala, sanovala a pod dohledem památkářů se opět zasypala. A nad ní se vystavěla její replika, která je prakticky k nepoznání od původní bašty, protože se použil kámen, který se zde našel a rovněž malta se dělala z písku, který byl přímo u té bašty," řekl Kulhánek. Nálezy se týkají historie Kadaně z období středověku, další archeologické zkoumání bude ještě pokračovat. Nejvýznamnější objevy budou na náměstí prezentovány po jeho dokončení na panelech tvořících galerii pod širým nebem.

Rekonstrukce prostranství na okraji městské památkové zóny začala v únoru. S náklady kolem 25 milionů korun jde o letošní největší investiční akci Kadaně. Prostor bývalého autobusového nádraží se tak má proměnit na odpočinkovou zónu. Kromě galerie pod širým nebem zde bude stát například kolorovaná socha Josefa II., hřiště na petanque, šachovnice mezi lavičkami nebo kašna. Náměstí vzniká podle návrhu Davida Šmída, bývalého studenta stavební průmyslové školy, která sídlí nedaleko náměstí.

Dokončení stavby bylo stanoveno na červen, aby neomezilo podnikatele, kteří mají na náměstí provozovny. "Prodloužení by mělo trvat zhruba do třetí čtvrtiny července. Na druhou stranu se ale objevila spousta zajímavých věcí z historie Kadaně, což je pozitivní pro nás všechny. Snad každý pochopí důvody, proč k prodloužení dochází," řekl starosta.
0 komentářů
přidat komentář

Související články