Pardubice znovu odložily rozhodnutí o prodeji centra Ideon

Zdroj
Pavel Dosoudil
Vložil
ČTK
26.05.2016 20:45
Pardubice

Pardubice - Vedení Pardubic dnes již podruhé odložilo rozhodnutí o záměru prodat výstavní centrum Ideon téměř za 20 milionů korun jeho nájemci. Budovu má na 99 let pronajatou až do roku 2093 Petr Vašíček a jeho společnost PVV. Město smlouvu nemůže jednostranně vypovědět. Podnikatel plánuje centrum rozšířit o kongresový hotel. Někteří zastupitelé však dnes upozornili na rozdílné verze předloženého znaleckého posudku a předkladatelka, náměstkyně primátora Helena Dvořáčková (ANO) návrh nakonec stáhla.

Dvořáčková o přestávce v jednání telefonovala s autorem posudku. "Požádala jsem ho, aby udělal poslední posudek, v kterém shrne všechny dosavadní výpočtové metody, abychom se tady nezabývali pěti papíry, ale jenom jedním," řekla Dvořáčková.

Opoziční zastupitelka Štěpánka Fraňková (Sdružení pro Pardubice) práci náměstkyně opakovaně kritizovala. "Nejsme tu u soudu a nebudu vás tady pranýřovat za vaše lživá vyjádření. .... Chtěla bych vás poprosit, pokud budete příště zprávu předkládat, prosím, nezpracovávejte ji vy," uvedla Fraňková. Na minulém zasedání zastupitelů návrh Dvořáčková stáhla kvůli mnoha připomínkám a výhradám k nejasnostem a nepřesnostem.

Většina diskutujících proti prodeji nebyla. Pro město je bilance pronájmu za 22 let ztrátová vinou nutných investic do oprav.

Součástí budoucího kontraktu má být také zřízení předkupního práva ve prospěch města k nemovitostem do roku 2027 kromě terasy, a to za původní kupní cenu. Nový majitel bude muset také zachovat způsob využití objektu jako výstavní a společenské centrum do roku 2047 a tuto povinnost zapsat do katastru nemovitostí. Zároveň bude zrušena nájemní smlouva na pozemky u objektu, a město je tak bude moci využít.

Podle zastupitele Jana Linharta (Patrioti Pardubic) by získané pozemky umožnily rozvoj blízkého městského plaveckého areálu. Mohl by se na nich postavit pětadvacetimetrový bazén a rozšířit letní sluneční pláž.

Nájemní smlouva na Ideon vznikla v roce 1994. Radnice ji chtěla opakovaně vypovědět, platnost však potvrdil soud. Podnikatel má smluvní povinnost zajišťovat opravy Ideonu, dva soudní spory s ním město vyhrálo. Vašíček musel na své náklady zrekonstruovat obvodový plášť budovy, části střechy a vyměnit výklady. Zaplatil radnici opravu zbylé části střechy a úroky z prodlení. Větší investice by však zřejmě musela platit radnice.

Ideon, který byl postaven v roce 1963, původně sloužil jako plavecký bazén. Zakrytím bazénu v 90. letech vznikl hlavní sál centra.
0 komentářů
přidat komentář

Související články