Rada bude v pátek schvalovat nové Pražské stavební předpisy

Vložil
ČTK
25.05.2016 17:55
Praha

Praha - Rada bude v pátek schvalovat nové Pražské stavební předpisy, Evropská komise (EK) je už ratifikovala. Přesto ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) podalo u Ústavního soudu návrh na zrušení jejich starší verze, zjistila ČTK z jeho webu. Podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) jde ale jen o formalitu, kterou ukončí schválení nových předpisů. Hlavní město totiž nestihlo termín pro jejich opravu. Účinné by tak měly být od 1. srpna.


Praha měla na opravu původního znění stavebních předpisů, které EK odmítla, patnáctiměsíční lhůtu, kterou ale nedodržela. MMR se na ústavní soud obrátilo právě kvůli nedodržení termínu. "Ministerstvo to ze zákona muselo udělat, ale schválení dokumentu to neohrozí. Už dopředu bylo jasné, že notifikace Evropskou komisí skončí až po termínu, který nám uložilo ministerstvo," uvedla pro ČTK Krnáčová. Vyjádření ministerstva ČTK zjišťuje.

"MMR, jak dlouhodobě avizovalo, muselo podat návrh na zrušení Pražských stavebních předpisů k Ústavnímu soudu, neboť je to jeho povinností podle zákona o hlavním městě Praze. Tento krok byl bohužel právně vynucený a návrh byl podán alespoň v co nejzazším termínu," sdělila ČTK mluvčí MMR Veronika Vároši. Jediným důvodem k tomuto kroku bylo podle ní to, že Praha nestihla ve stanovené lhůtě Pražské stavební předpisy finálně přijmout. "Pevně doufáme, že v nejbližších dnech Rada hlavního města Prahy, jak slíbila, konečně přijme Pražské stavební předpisy, které Evropská komise již notifikovala, důvod pro pokračování řízení před Ústavním soudem odpadne a řízení bude zastaveno," dodala Vároši.

Až vedení města nové znění předpisů schválí, nebude už platit verze žalovaná u soudu, a ten se jí tak nebude muset zabývat. EK měla ke znění normy výhradu kvůli předpisu o vyvedení kouřovodu, Praha a Institut plánování a rozvoje znění podle námitky opravily a komise úpravy schválila.

Tvorbu předpisů provázely více než rok problémy. Předpisy vznikly ještě za vlády primátora Tomáše Hudečka (tehdy TOP 09), jejich platnost však pozastavilo ministerstvo pro místní rozvoj loni v lednu. Praha nakonec předložila upravené znění.

Stavební předpisy jsou prováděcí normou ke stavebnímu zákonu. Obecně definují požadavky na využívání území a technické požadavky na stavby. Účinnost původních stavebních předpisů loni v lednu na 15 měsíců pozastavilo MMR. Praha má své stavební předpisy jako jediné město v zemi už více než 100 let.

0 komentářů
přidat komentář

Související články