Revitalizace Masarykova náměstí v Mnichově Hradišti - výsledky

Zdroj
Martina Kulíková, Městský úřad Mnichovo Hradiště
Vložil
Tisková zpráva
20.05.2016 14:05
Josef Hlavatý
Till Rehwaldt
Rehwaldt Landscape Architects
ATELIER 111 architekti s.r.o.

- do architektonické soutěže o návrh nové koncepce Masarykova náměstí se přihlásilo se svými návrhy 19 týmů
- soutěžní porota neudělila 1. místo, na 2. místě se umístil návrh Ing. arch. Josefa Hlavatého a Ing. arch. Lenky Hlavaté, na sdíleném 3. místě návrh Dipl. Ing. Tilla Rehwaldta a Ing. Elišky Vaňkové a návrh společnosti Atelier architekti 111
- všechny soutěžní návrhy budou prezentovány 26. května 2016 od 17:30 hodin v Kině Mnichovo Hradiště, kde proběhne rovněž diskuze se zástupci oceněných návrhů


Na nezájem ze strany architektů si architektonická soutěž o návrh nové podoby Masarykova náměstí v Mnichově Hradišti nemohla stěžovat. Odborná porota se od března zabývala celkem 19 soutěžními návrhy, z nichž sedm poslala do druhého kola. Jako nejzdařilejší vybrala návrh Ing. arch. Josefa Hlavatého a Ing. arch. Lenky Hlavaté, který obsadil 2. místo, na sdíleném 3. místě skončily návrhy Dipl. Ing. Tilla Rehwaldta a Ing. Elišky Vaňkové a společnosti Atelier 111 architekti s.r.o., tedy Bc. Veroniky Indrové, Ing. arch. Barbory Weinzettlové a Ing. arch. Jiřího Weinzettla.
„Porota složená z renomovaných architektů a zástupců vedení města diskutovala nad návrhy řadu hodin. Do druhého kola postoupilo několik velmi kvalitních a profesionálních návrhů, ale všechny budou ještě potřebovat změny. Hledat budeme zejména ideální řešení dopravy a zeleně. Protože porota neshledala žádný z návrhů jako definitivní, rozhodla se neudělit první cenu. Byla udělena jedna druhá a dvě třetí ceny,“ okomentoval výsledky architekt města MgA. Jakub Chuchlík, jenž na základě veřejných setkání s občany města uskutečněných v závěru minulého roku zformuloval velmi přesné zadání soutěže, která byla vyhlášena 5. ledna 2016.
Na nejlépe hodnoceném návrhu Ing. arch Josefa Hlavatého a Ing. arch Lenky Hlavaté (2. místo) porota ocenila zejména posílení pobytové i reprezentační funkce náměstí, potlačení silničního charakteru jižní části, výsadbu stromů po obou stranách radničního bloku, bezbariérovost, komfortní řešení cyklodopravy i odchýlení krajské komunikace, které však patrně z důvodu nedávné rekonstrukce ulice Palackého nebude možné. Doporučila však zvolit zejména jiný materiál k dláždění než pískovec, vyřešit prázdný prostor kolem morového sloupu, nahradit navrhovanou pěší zónu v severní a východní části náměstí zónou obytnou a po jejím obvodu doprojektovat chybějící parkovací místa.
Z návrhu Dipl. Ing. Tilla Rehwaldta a Ing. Elišky Vaňkové (3. místo) vyzdvihli porotci odlišný charakter jednotlivých částí náměstí (reprezentativní prostor před radnicí na východě, rekreační část na místě přesunutého autobusového nádraží na severu, západní část s dominantou morového sloupu a jižní část sloužící dopravě). Výhrady měli naopak k velkému důrazu na linie, jenž upřednostňuje formu nad reálnou potřebou obyvatel. Rovněž kritizovali trojřadou alej v severní části pro její velikost, která by snížila univerzální charakter plochy náměstí.
Návrh Atelieru architekti 111 (3. místo) si vysloužil chválu za respektování finančních možností města a sympatické řešení bezbariérového přístupu, dočkal se však také kritiky kvůli nepřesvědčivě provedené vizualizaci, nedostatku stromů a zavedení striktně pěší zóny v severní a východní části jako návrh, jenž se umístil na 2. místě.
„V tuto chvíli ještě není jasné, který návrh se dočká realizace. Zástupci města budou teprve jednat se třemi oceněnými týmy a vybraný návrh ještě projde nutnými změnami na základě připomínek poroty,“ doplnil starosta Ondřej Lochman.
Představení výsledků architektonické soutěže a vernisáž soutěžních návrhů proběhne 26. května 2016 od 17:30 do 19:30 v Kině Mnichovo Hradiště za účasti zástupců tří oceněných návrhů. Ti budou své návrhy prezentovat a následně bude vyhrazen prostor i pro diskuzi a otázky občanů. Ve vestibulu kina budou zároveň vystaveny všechny návrhy přihlášené do soutěže, a to až do 30. 6.
O výsledcích rozhodovala odborná porota, v níž kromě zástupců města zasedla architektka Jitka Ressová ze zlínského ateliéru Ellement, krajinný architekt Vladimír Sitta z australského ateliéru Terragram, architektka Markéta Zdebská z pražského ateliéru By architects a Jakub Adamec z libereckého ateliéru Anuk architekti. Přizvaným odborným znalcem poroty byl dopravní urbanista Tomáš Cach, odborníci na památkovou péči i Pavel Král z odboru investic městského úřadu, jenž posuzoval návrhy z hlediska nákladů na realizaci a údržbu.

Více informací o soutěži naleznete na www.mnhradiste.cz/namesti.
0 komentářů
přidat komentář