Palachův památník postaví studio MCA, držitelé Grand Prix

Vložil
ČTK
17.05.2016 15:00
Praha

Pavla Melková
MCA atelier

Praha - Památník Jana Palacha ve Všetatech vznikne podle návrhu architektů Miroslava Cikána a Pavly Melkové z ateliéru MCA. Porota v čele s architektem Josefem Pleskotem ho vybrala z 31 návrhů. Památník se silným emočním nábojem se prvním návštěvníkům otevře v lednu 2018, řekl dnes při vyhlášení výsledků ředitel Národního muzea Michal Lukeš. Všechny soutěžní návrhy budou od středy vystaveny v jeho Nové budově. Muzeum je správcem Palachova domu.

Pavla Melková a Miroslav Cikán založili architektonickou kancelář MCA v roce 1996. Jako cíle svého ateliéru uvádějí především humanizaci architektury. Za rekonstrukci bastionu v Praze na Karlově dostali v roce 2012 Grand Prix architektů.

Druhé místo porota v soutěži udělila návrhu Tomáše Zavorala a Jiřího Rozkovce, jako třetí byl oceněn Szymon Rozwalka z kanceláře RO_AR Szymon Rozwalka architects.

U vítězného návrhu porota především ocenila "komplexně intelektuálně zvládnutý přístup s přesně promyšlenou dramaturgií expozice směřující k interpretaci Palachova odkazu". Původní dům je v něm zachován ve své základní stavební substanci, autoři do něj vklínili hranu symbolizující komunistický režim. Hrana směřuje k záblesku světla a k opuštěnému rodinnému stolu, který zároveň může mít význam společného stolu národa, jenž se stal opuštěným.

"Oceňuji, že tvůrci vítězného návrhu akcentovali morální poselství Janovy oběti jako určující princip prostorového řešení," řekl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). "To, co českou společnost zasáhlo (v Palachově činu), mělo svou váhu, hmotu, rozměr. Nebezpečí, které Jan viděl, nebylo imaginární, nezrodilo se z jeho přecitlivělosti. Bylo zcela reálné a jako reálné je zde prezentováno," řekl ministr.

Student Jan Palach se 16. ledna 1969 upálil na protest proti tomu, jak rychle lidé rezignovali na jakýkoli odpor proti okupaci země vojsky Varšavské smlouvy. V Praze Palachův čin připomínají pamětní deska v dlažbě Václavského náměstí, další na zdi filozofické fakulty na Palachově náměstí a hrob na Olšanech. Dům ve Všetatech loni koupil český stát a spravuje ho NM. Celkové řešení památníku vzešlé ze soutěže by mělo být založeno na jeho významovém členění ve třech hlavních zónách - symbolické, kontemplační a edukační.
0 komentářů
přidat komentář

Související články