Dům bratří Čapků v Budislavi bude mít opět původní interiéry

Zdroj
Lucie Jelínková
Vložil
ČTK
15.05.2016 09:30
Ostrava

Stanislav Tobek

Budislav (Svitavsko) - Památkově chráněný Dům bratří Čapků v Budislavi na Svitavsku bude mít opět původní interiéry z přelomu 30. a 40. let minulého století. ČTK to řekl správce objektu Štěpán Heger.

Chata, která již byla v havarijním stavu, vznikla z podnětu spisovatele Karla Čapka pro setkávání a odpočinek českých literátů. Od předloňska je zavřená a pokračují v ní opravy. Turistickou sezonu chata zahájí nejspíš příští rok.

Podle dobových fotografií se dokončují repliky nábytku, některé stoly se dochovaly a nyní se nechávají renovovat. "Snažíme zachovat styl, v kterém byla chata postavená, protože se tam někdy v 70. letech udělala rekonstrukce, kde původní nábytek nahradili tím slavným umakartem a dřevotřískou," řekl Heger.

Kromě interiérů je v plánu oprava dřevěné fasády. Pokoje i zázemí budou hotové dřív a část sezony by se ještě dalo stihnout. Správce by však byl raději, kdyby se všechny práce dokončily nepřerušovaně.

Od předloňského roku dělníci například postupně vyměnili podlahy na terasách, opravili rozvody vody, kanalizační potrubí a vytápění. Náklady na rekonstrukci se budou pohybovat kolem 3,5 milionu korun, dotacemi přispělo pardubické hejtmanství a ministerstvo kultury.

"Teď najednou můžeme toho udělat víc, než jsme mohli dřív. Dřív jsme pracovali s drobnějšími sponzorskými dary od soukromníků, také jsme si brali půjčku u spořitelny, aby se práce nezastavily," řekl ČTK básník a písničkář Jiří Dědeček, předseda PEN klubu, který objekt vlastní.

Objekt navrhl architekt Stanislav Tobek, žák Josefa Gočára. Dvoupatrová chata je ze dřeva, stojí na kamenné podezdívce a má čtyři předsazené lodžie. Objekt byl zbudován z výtěžku 16. kongresu PEN klubů, který se konal v Praze v roce 1938. Finančně na ni přispěl i spisovatel Karel Čapek, otevření chaty se ale nedožil.

0 komentářů
přidat komentář

Související články