Areály někdejší textilky ve Frýdku-Místku poslouží kultuře

Vložil
ČTK
13.05.2016 10:45

Frýdek-Místek - Frýdek-Místek chce využít areály a budovy bývalého textilního závodu Slezan pro pořádání kulturních akcí. V  následujících měsících se v nich budou konat například divadelní představení, výstava nebo hudební festival, řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Jana Matějíková. Za kulturou budou moci lidé vyrazit do prostor v ulicích Na Příkopě, Těšínská a Staroměstská.

Na květen až říjen je připraveno sedm akcí, první už tuto sobotu od 20:00, kdy budou lidé moci navštívit v budově bývalého ředitelství Slezanu jedno ze zastavení Literární noci. Už 9. června se pak bývalá snovárna v  Těšínské ulici promění v divadelní scénu s představením Zuřivec.

K největším akcím bude patřit začátkem srpna hudební open-air festival s  přehlídkou minipivovarů ve Staroměstské ulici nazvaný Pivohraní. Předpokládá se, že by se ho mohlo zúčastnit až 3000 lidí. Sérii dalších akcí v říjnu uzavře výstava O Slezanu ve Slezanu. Kulturní akce připravuje příspěvková organizace města KulturaFM.

"Spojením kultury a industriálních památek jsme se inspirovali v jiných městech a přirozeně nás už delší čas lákalo vyzkoušet něco podobného i u nás. Loni jsme v jednom ze slezanských areálů pořádali filmovou produkci, letos jsme ale přišli s rozsáhlejším projektem obsahujícím více akcí různých typů s využitím více areálů," uvedl ředitel KulturyFM Jakub Tichý.

Prokurista společnosti Slezan Jiří Karásek oživení areálů kulturou vítá. "Než naleznou nemovitosti nové dlouhodobé využití a rozvoj, uvítáme, když občas ožijí zajímavými akcemi. Vážíme si snahy KulturyFM pořádat akce v  prostorách bývalých textilek, proto prostory poskytneme za symbolickou stokorunu," řekl Karásek.

Slezan byl v minulosti jednou z  největších českých textilek. Před rokem 2000 měl přes 2600 zaměstnanců a ještě počátkem roku 2009 v něm pracovalo přes 600 lidí. Kvůli hospodářské krizi a levné konkurenci z Asie firmě ale výrazně ubývalo zakázek a dostala se do konkurzu, pohledávky svým věřitelům ale společnost dokázala splatit.

0 komentářů
přidat komentář

Související články