Nový web Plzeňského kraje přibližuje památky i dobu baroka

Zdroj
Lada Pešková
Vložil
ČTK
12.05.2016 15:55
Plzeň

Plzeň - Plzeňský kraj spustil webový portál www.zapadoceskebaroko.cz, kde lidé najdou mnoho informací o barokních památkách, o kulturních programech s barokní tematikou, odborné informace o malířství, sochařství či architektuře. Baroko je v Plzeňském kraji, a především na severním Plzeňsku, nosné téma i v cestovním ruchu. V bývalém proboštství v muzeu v Mariánském Týnci na Plzeňsku proto také vzniká unikátní centrum baroka, řekla dnes ČTK vedoucí památkové péče a cestovního ruchu krajského úřadu Alena Svobodová.


Webový portál, který kraj pořídil za 130.000 korun, nabídne kromě odborných informací o barokních památkách také například zajímavosti ze životního stylu v zámcích i v podzámčí v době baroka, perličky ze života tehdejší šlechty nebo recepty z barokní kuchyně. Do konce roku by měla vzniknout barokní kuchařka. "Chceme lidi navést k tomu, aby trošičku ochutnali ten barokní život. Není zase tak dalece vzdálený od života našeho a troufáme si říct, že teď po těch 300 letech se zase vracíme k takovému barevnému, pozitivnímu, požitkářskému způsobu života, jako baroko bylo," řekla Svobodová.

Kraj portálem navazuje na loňský úspěšný projekt 9 týdnů baroka, který se konal po celém regionu jako součást programu Plzně - Evropského hlavního města kultury 2015. "Ukázalo se, že baroko lidi táhne, že je to velmi zajímavé a nosné téma a lidé se hodně ptali, jestli bude něco podobného i letos," řekla Svobodová. I na letošní léto je připraveno přes 20 kulturních akcí na barokních památkách, včetně čtyř velkých slavností v Tachově, Hrádku u Sušice, Zelené Hoře u Nepomuku, Manětíně a slavnostní večer v Mariánském Týnci, řekl Jiří Sulženko ze společnosti Plzeň 2015. Seznam akcí je jednou z částí nového barokního webu.

Téma baroka je podle Svobodové zajímavé z pohledu cestovního ruchu. Na severním Plzeňsku je barokní trojúhelník staveb - klášter Plasy, město Maněnín a Mariánský Týnec, tamní krajina je navíc protkaná barokními kostelíky, sochami, cestami i bývalými panskými dvory. "Pro lidi je velmi zajímavé toto vše objevovat. A když se tam dobře budete dívat, rozhlédnete se po krajině, jste přímo v baroku," dodala Svobodová.
0 komentářů
přidat komentář

Související články