Projekt Metacity CZ představí v Itálii krajinu České republiky

Zdroj
Pavla Palaščáková
Vložil
ČTK
29.08.2006 14:00
Praha

Praha - Krajinu České republiky představí na 10. mezinárodní výstavě architektury v italských Benátkách projekt Metacity CZ. Prezentace Atelieru Ivana Kroupy bude na bienále veřejnosti přístupná od 10. září do 16. listopadu v pavilonu České a Slovenské republiky. Pořádá ji Národní galerie v  Praze ve spolupráci se Slovenskou národní galerií.

"Původně jsme chtěli v pavilonu představit tři nebo čtyři projekty. Než bychom ale vytvořili nějaký slepenec, zvolili jsme nakonec jeden ucelený nápad," řekla na dnešní tiskové konferenci kurátorka Národní galerie Radomíra Sedláková. Do soutěže o nejlepší projekt se přihlásilo 13 prací z českých a slovenských škol. Národní galerie si kladla podmínku, aby se do realizace zapojili také studenti. "Rozhodl jsem se, že 99 procent expozice vytvoří studenti, i když tam zahlédnete i moje realizace," tvrdí Ivan Kroupa, který vede atelier na Fakultě architektury ČVUT.
Metacity představuje území celé České republiky a zahrnuje dohromady šest témat: architektonický vývoj města, přeměnu příměstských částí, malá města, architekturu v krajině a v extrémních podmínkách a komunikace. Pořadatelé pro prezentaci témat v pavilonu postaví strukturu Metacity z lešení. Látkové plochy modelu poslouží jako plátna pro šest projekcí. Celou atmosféru bude dotvářet "nekonečný" film, který promítnou na stěny pavilonu v předimenzované podobě.
"Každý návštěvník, který do pavilonu vstoupí, se stane součástí výstavy. Jeho silueta se bude promítat na plátna i stěny," popisuje projekt Kroupa.
Ateliér pracoval na projektu tři roky, v benátském pavilonu ho začne stavět ve čtvrtek. Kurátorka Sedláková doufá, že ho Národní galerie bude moci vystavit také v České republice. "Myslíme si, že všechno, čím se prezentujeme v  cizině, by měli vidět i lidé doma. Zatím ale přesně nevíme, v jaké podobě projekt představíme," řekla Sedláková.


> Na bienále architektury zastoupí Česko a Slovensko Ivan Kroupa [27.12.2005]
> Rozhovor s kurátorem X. benátského Bienále [30.11.2005]
> Soutěž na Česko-slovenský pavilon na X. bienále architektury v Benátkách [3.10.2005]
> Téma 10. bienále v Benátkách [28.8.2005]
0 komentářů
přidat komentář