Plzeň přispěje na opravy ložnice a koupelny od Loose

Zdroj
Lada Pešková
Vložil
ČTK
06.05.2016 19:05
Plzeň

Plzeň - Dotací 240.000 korun chce Plzeň přispět soukromému majiteli Brummelova domu na další etapu oprav vysoce ceněných interiérů od architekta Adolfa Loose. Peníze mají pomoci s obnovou původního, značně poškozeného vestavěného nábytku ložnice a koupelny, řekl ČTK primátorův náměstek odpovědný za kulturu Martin Baxa (ODS). Vlastník domu Michal Brummel loni objekt otevřel jako součást prohlídkového okruhu po Loosových interiérech v Plzni.

Náklady na druhou etapu oprav jsou přes 400.000, příspěvek města musí schválit zastupitelé. "Interiér domu, jenž je nemovitou kulturní památkou, vyniká dokonale promyšlenou vnitřní dispozicí. Jednotlivé místnosti jsou vybaveny na svou dobu zcela unikátním vestavěným nábytkem, uplatněn je zde pro Loose charakteristický rafinovaný způsob prolnutí symetrie a asymetrie a vzájemné kombinace různých materiálů," řekl Baxa. Původně architektonicky průměrný dům z 19. století byl v letech 1927 až 1929 radikálně přestavěn podle Loosova návrhu. Díky této přestavbě má dům podle Baxy světový význam a je jednou z nejcennějších památek v Plzni.

Brummelův dům v Husově ulici vznikl současně jako Müllerova vila v Praze, kterou Loos také navrhnul. Tehdejší majitelé obou domů se znali, pomáhali si a půjčovali si materiál. Třeba obklady z mramoru cipollino v Müllerově vile původně Loos zamýšlel pro Brummelův dům. Jeho majitel měl ale raději dřevo, takže jeho jídelna byla nakonec obložená vzácným dřevem z kořenice kanadského topolu a cipollino je v Praze, řekl ČTK již dříve Brummel, potomek původních majitelů. Dům považují památkáři za perlu mezi Loosovými realizacemi v Plzni, kde se podílel na návrzích více než deseti interiérů. V domě se dochovalo 80 až 90 procent původního nábytku a vybavení, více než v kterémkoli jiném plzeňském bytě od Loose.

0 komentářů
přidat komentář

Související články