Jugoslávský památník v Olomouci by se měl dočkat opravy

Zdroj
Alena Petrželová
Vložil
ČTK
29.08.2006 13:45
Olomouc

Olomouc - Olomoucká radnice se po letech úsilí hodlá pustit do rozsáhlé rekonstrukce Památníku jugoslávských vojínů v Bezručových sadech. Opravy nemovité kulturní památky z roku 1926, která je v havarijním stavu, městu ztížil rozpad Jugoslávie, jež byla majitelem objektu i pozemku. Vedení města se nyní podařilo získat souhlas s rekonstrukcí od slovinského velvyslanectví. Náklady město odhadlo na 12,5 milionu korun.

    "Památník je již dlouhodobě ve špatném stavu. Snaha o řešení sahá před rok 1989. Památka je majetkem Jugoslávie a nikdo se k tomu nehlásil. Projekt na rekonstrukci je přitom zpracován již ze začátku 90. let," řekl dnes novinářům náměstek olomouckého primátora Jaromír Czmero (ČSSD).
    Městu se nyní po letech úsilí podařilo sehnat souhlasné stanovisko s opravou památníku od slovinského velvyslanectví. "Stačilo, když jedna z nástupnických zemí dá souhlas s opravou. A jedna z těch zemí je právě Slovinsko," uvedla náměstkyně primátora Marcela Hanáková (ODS).
    Vedení město hodlá nyní zvážit, zda přistoupí k opravě podle několik let starého projektu. Náklady na rekonstrukci by se měly podle Czmera objevit v  návrhu rozpočtu na příští rok.
    Památník je postaven na uměle vytvořeném mírném návrší, ve kterém je krypta s ostatky jugoslávských vojáků z první světové války. Památník, který se nachází v městské památkové rezervaci, vznikl v roce 1926 podle projektu Huberta Austa. Na jeho stavu se podepsali vandalové, ale i přírodní vlivy. V havarijním stavu jsou například schodišťová ramena i  elektrické rozvody.
    Na obnovu kulturní památky chce město získat peníze z dotací Evropské unie či z programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury.
0 komentářů
přidat komentář