Ostrava zkoumá možnosti rozšíření Vědecko-technologického parku

Vložil
ČTK
04.05.2016 15:20
Praha

Ostrava - Město Ostrava bude zkoumat alternativní možnosti pro rozšíření Vědecko-technologického parku (VTP). Novinářům to dnes řekl primátor Tomáš Macura (ANO). Původně město chtělo, aby se VTP rozšířil do takzvané lokality Myslivna v městské části Poruba, kde za tímto účelem rovněž vykoupilo pozemky za zhruba 100 milionů korun. To se ale setkalo s odporem místních i městské části, kterým se nelíbilo, že by se tak narušila vyhledávaná rekreační lokalita v této části Ostravy.


Po diskuzích proto vznikl pracovní tým vedený architektkou Evou Špačkovou, který měl za úkol najít možné alternativy. Celkem bylo v rámci studie posuzováno 54 lokalit na území města. Podrobněji se pak zkoumalo 14 ploch, z nichž nakonec vzešly tři lokality. Jde o oblast v okolí Opavské ulice, zónu Nad Porubkou a rozhraní mezi městskými obvody Poruba a Svinov u Polské ulice. Na tyto tři lokality chce město nyní nechat zpracovat studii proveditelnosti.

"My jsme si přáli, aby ten projekt, který samozřejmě tvoří nějakou pracovní novou vizi pro Ostravu, zároveň znamenal něco pro všechny Ostravany, nejenom pro ty, kteří by tam měli být nově zaměstnaní. Architekti tomu říkají, že by měl být městotvorný," uvedla Špačková. Podle ní období monofunkčních parků určených například pro nakupování nebo práci v moderním urbanismu končí.

Město si studii s variantami alternativních řešení převzalo v minulém týdnu. "V tuto chvíli byly vytipovány tři lokality, které budou podrobeny hlubšímu zkoumání. Během tří měsíců bychom měli být chytřejší a vědět, kterou cestou se můžeme vydat," podotkl Macura. Podle něj nelze v tuto chvíli říci, že město definitivně ustupuje od původního záměru rozšířit park do lokality Myslivna. "Je třeba říct, že příprava projektu v této lokalitě byla odsouhlasena orgány města, přestože to bylo v minulém volebním období, my jsme jimi samozřejmě vázáni. Pakliže bychom projekt chtěli zrušit, mohu předstoupit před zastupitele pouze v případě, že budu mít připravenou alternativní variantu," řekl primátor. Zastupitelé by pak definitivně rozhodovali, zda město ustoupí od svých původních záměrů.

Podle Martina Bobka z petičního výboru jsou odpůrci rozšíření VTP do lokality Myslivna se současným vývojem spokojeni. "Je pro nás důležité zachovat ten princip společného setkávání, aby se vlastně nad tím pomyslně neuzavřela voda. Je pro nás důležité i to, že ve studii se našly další alternativní lokality," uvedl Bobek. Připomněl, že petici podpořilo přes 10.000 lidí.

Město má na rozšiřování parku přislíbenu dotaci z programu ministerstva průmyslu a obchodu, která by mohla dosáhnout celkem přes 148 milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář