Církev chce opravit františkánský klášter v Kadani za 54 milionů

Vložil
ČTK
22.04.2016 10:45
Praha



Kadaň (Chomutovsko) - V Kadani bude letos pokračovat obnova františkánského kláštera. Město nechá ze svých prostředků opravit střechu nad hlavní budovou za 1,6 milionu korun. O hlavní investici bude ale usilovat majitel objektu, římskokatolická církev. Za 54 milionů korun chce s pomocí dotací opravit interiér kostela Zvěstování Panny Marie a Čtrnácti svatých pomocníků, který je součástí kláštera. ČTK to řekl starosta Kadaně Jiří Kulhánek (ODS).


"Půjde zde o opravy veškerého mobiliáře včetně varhan. Dále opravy a sanace omítek a maleb na stěnách, potom kamenické práce, oprava vitráží a také střechy nad samotným kostelem. Celková suma, o kterou bude církev v programu IROP žádat, bude 54 milionů," řekl Kulhánek. Církev chce podle něj využít dotační výzvy na opravy národních kulturních památek.

Pokud by se dotaci podařilo získat, rekonstrukce by byla dokončena do roku 2020. Město církvi pomůže doplatit částku, kterou církev, kdyby dotaci získala, musí k této dotaci přidat. Kadaň do oprav kláštera pravidelně dává zhruba 1,5 milionu ročně. "Pokud se dotaci získat nepodaří, budeme samozřejmě v opravách postupně pokračovat," doplnil starosta.

Historie františkánského kláštera v Kadani sahá do 15. století. V roce 1950 byl uzavřen a pomalu chátral až do roku 1995. Poté, co si klášter město dlouhodobě pronajalo od litoměřického biskupství, byl znovu vysvěcen a začala jeho postupná rekonstrukce. Dosud se v klášteře stále konají bohoslužby, městské muzeum také návštěvníkům nabízí tři stálé prohlídkové okruhy. Klášter je dějištěm řady kulturních akcí. Ročně památku navštíví zhruba 3200 lidí.
0 komentářů
přidat komentář