Jablonec jedná o koupi funkcionalistické Kantorovy vily

Vložil
ČTK
21.04.2016 17:10
Jablonec nad Nisou

Jablonec nad Nisou - Jablonec nad Nisou vyjednává o koupi prvorepublikové Kantorovy vily. Funkcionalistický dům postavený v roce 1934 podle projektu Lossova žáka a spolupracovníka Heinricha Kulky, je už delší dobu na prodej za bezmála devět milionů korun. Zájemce zatím není, město proto vyjednává o snížení ceny. Neoficiálně se mluví o sedmi až osmi milionech korun. Vila bude potřebovat zásadní rekonstrukci, řekl dnes ČTK náměstek jabloneckého primátora Miloš Vele (ODS), který je pověřen vyjednáváním. Zastupitelstvo by mělo o koupi vily jednat v červnu.

Dům na frekventované křižovatce ulic Palackého a U Přehrady patří k nejcennějším moderním vilám v regionu. Podle primátora Petra Beitla (ODS) má dům velký potenciál a v budoucnu by mohl lákat zájemce o moderní architekturu podobně jako slavná vila Tugendhat v Brně. "Je velký zájem, aby si to město vzalo do majetku, začínají se rýsovat i projekty využití. Vedeme jednání s majitelkou prostřednictvím realitní kanceláře, směřujeme k dohodě," doplnil Vele. Dům je podle něj v dobrém stavu, rekonstrukce je ale nutná. Město chce vile vrátit původní podobu.

Dnes památkově chráněnou vilu nechal postavit jablonecký lékař Alfréd Kantor. Připomíná slavnou Müllerovu vilu v Praze. Dům má čtyři podlaží, výrazně krychlové hmoty jsou prolomeny nepravidelným rastrem oken. Nejvýraznějším prvkem bílé fasády je vstup s travertinovým obkladem a prosklenými dveřmi s mříží. Do polozapuštěného suterénu byla umístěna privátní ordinace, místnost pro domovníka, garáž a zázemí domu.

V přízemí vily byla obytná hala, jídelna, veranda a kuchyně, prostřednictvím terasy bylo podlaží propojeno se zahradou. Přízemí má několik úrovní podlah a donedávna patřilo k nejzachovalejším částem interiéru. Patro, kde byly soukromé prostory rodiny, bylo v minulosti poměrně dost upravováno a z původního vybavení se zde zachoval pouze zlomek. Ani podkroví není původní. Vila byla ve druhé polovině 20. století přestavěna a rozdělena na byty, v 90. letech přibyla dvougaráž. "Všechny byty jsou dnes obsazené," doplnil Vele.

0 komentářů
přidat komentář

Související články