Radnice v Lipníku se chystá otevřít unikátní střešní zahradu

Zdroj
Alena Petrželová
Vložil
ČTK
28.08.2006 10:25
Jablonec nad Nisou

Lipník nad Bečvou (Přerovsko) - Obyvatelé i návštěvníci Lipníku nad Bečvou na Přerovsku se budou moci již na začátku září poprvé po 50 letech projít po unikátní střešní zahradě v areálu tamního zámku. Odborníci v těchto dnech finišují s její rekonstrukcí, která dohromady vyšla na čtyři miliony korun. Památku pocházející z roku 1861, která byla jednou z prvních zahrad tohoto typu na sever od Alp, hodlá město otevřít 6. září.

    "Pro město to znamená, že je konečně smazán dluh ke kulturnímu dědictví. Zahrada má obrovský historický význam nejen pro město Lipník a region, ale i pro celou Českou republiku. Ukončili jsme tím období devastace, kdy objekt užívaly Vojenské lesy a statky, které měly dole archiv a sklad barev a nahoře tam rostla tráva," řekl ČTK starosta Lipníku Miloslav Přikryl.
    Do opravy střešní zahrady, která se nachází v prostorách zámku, se lipnická radnice pustila již loni. Během první etapy zrekonstruovala schodiště a balustrádu. Druhou etapu odborníci zahájili před čtyřmi měsíci. "Udělala se zde izolace střechy, osadil se mobiliář včetně vodního prvku, elektrorozvody, osvětlení a vysázela se zde také zeleň," doplnil starosta.
    Vedení města doufá, že se střešní zahrada stane společně s  městskou památkovou rezervací a nedalekým hradem Helfštýnem dalším atraktivním místem, které by mohlo zvýšit turistický ruch. Střešní zahradu chce radnice ponechat otevřenu v podobném režimu jako je vstup do hradů a zámků. Přes zimu by měla být památka uzavřena.
    Odborníci se po rozsáhlé rekonstrukci snažili vrátit zahradě podobu z roku 1911, kdy prošla celkovou rekonstrukcí. Radnice směnila objekt bývalé konírny s Vojenskými lesy a statky před třemi lety. Organizaci poskytla jiný majetek v hodnotě 3,3 milionu korun.
    Od druhé světové války tato památka nebyla udržována, dochovaly se jen stavební části jako přístupové schodiště, základní konstrukce střechy, fontána či spojovací mostek do prvního patra zámku.
0 komentářů
přidat komentář