Nymburk rozhodl: namísto stavby nového bazénu zmodernizuje starý

Zdroj
Ondřej Bukáček
Vložil
ČTK
15.04.2016 11:25
Nymburk

Nymburk - Nymburk opraví areál bazénu ve Zbožské ulici, projekt počítá s šestaosmdesátimilionovým rozpočtem. O rekonstrukci rozhodlo městské zastupitelstvo. Další možností byla stavba zcela nového aquaparku nedaleko zimního stadionu, tuto variantu ale obyvatelé v anketě i veřejných debatách odmítli. ČTK to dnes řekl starosta města Tomáš Mach. Město by na rekonstrukci mohlo získat dotace ze operačního programu životního prostředí, práce začnou nejdříve v roce 2018.

"Konala se k tomu pracovní porada zastupitelů a dvě sezení s občany města Nymburka na veřejných schůzkách 4. a 6. dubna," řekl Mach. Starosta podal návrh na usnesení pro rekonstrukci bazénu. Stejný názor měla i většina hlasujících v anketě na webu města i zastupitelů. Pro variantu rekonstrukce hlasovalo na schůzi 12 přítomných zastupitelů, dva byli proti a šest se jich zdrželo.

Starý bazén je sice stále funkční, ale zastaralý a nevyhovuje již ani z hygienického hlediska. Jeho rekonstrukce předpokládá sloučení s vedlejší budovou služeb. Kromě nutných investic do sociálního zázemí, obkladů či vzduchotechniky mají přibýt vodní atrakce v podobě vířivky, skluzavek nebo wellness koutku. Dispozice hlavního bazénu zůstanou nezměněny. Výhodou tohoto řešení je podle odborníků i fakt, že bazén tvoří urbanistický komplex s vedle stojící nemocnicí a vzájemně lze obě budovy propojit a využít například pro rehabilitace pacientů.

"Bazén v Nymburku nemá suplovat aquacentra v okolí, má se jednat o standard pro Nymburské. V této variantně je město schopné jej financovat. Nejde o ziskovou záležitost, ale Nymburk si bazén zaslouží," řekl na zasedání zastupitelstva starosta Mach. "Jednoznačně preferuji rekonstrukci bazénu, který potřeby Nymburka splňuje. Areály s bohatším vybavením jsou v dostupné vzdálenosti, ať už jde o Mladou Boleslav, Prahu nebo Jičín," řekla již dříve ředitelka Sportovního centra Nymburk Monika Bezděková.

"Tím, že jsme se rozhodli pro rekonstrukci, je možné využít finančních prostředků z Operačního programu Životní prostředí na zateplení a případné řešení rekuperace," řekl Zdeněk Vocásek, radní města zodpovědný za investice. "Financování tak bude vícezdrojové," dodal. Město nyní bude připravovat dokumentaci pro územně stavební řízení a posléze zvolí vhodný dotační titul; pak teprve vypíše zakázku na realizaci. Letos se tak podle Vocáska určitě stavět nezačne. "Plánován je spíše rok 2018/19, kdy by se zahájily práce," dodal radní. Zrekonstruovaný městský bazén bude domovským bazénem pro místní plavecké kluby a zároveň bude sloužit veřejnosti.

0 komentářů
přidat komentář

Související články