Betonová mísa pro Vřídlo byla usazena před Vřídelní kolonádu

Vložil
ČTK
10.04.2016 18:35
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Před Vřídelní kolonádu v Karlových Varech byla usazena nová betonová mísa pro venkovní vývěr Vřídla. Kvůli přesunu čtrnáctitunového kolosu byla dnes ve Vřídelní ulici zastavena doprava. Šestimetrovou mísu usadili stavaři na místo s pomocí jeřábu. Zkušební vývěr Vřídla na novém místě je naplánován na 15. dubna, řekl ČTK náměstek primátora Čestmír Bruštík.

"Nyní budou dále pokračovat práce kolem prostranství u Vřídelní kolonády. Zkušební vývěr Vřídla by měl být 15. dubna s tím, že 5. května by mělo být vše kompletně hotovo a připraveno na zahájení lázeňské sezony. Celá tahle akce stála 9,1 milionu bez DPH, z toho samotná mísa nějakých 850.000 korun," řekl Bruštík. Vřídlo bude vyvěrat na novém místě pod širým nebem nejméně rok, než se podaří zrekonstruovat kolonádu. Ta je nyní v havarijním stavu a vstup do ní je omezen.

Město vybralo podobu mísy ze tří návrhů. Zvítězila prostá mísa s větším průměrem, aby pramen mohl tryskat do větší výšky. "Byla tam i jedna varianta, kdy ta mísa byla krytá jakýmsi baldachýnem. Ale z důvodu, že mohou foukat různé větry, by Vřídlo stejně stříkalo mimo ten baldachýn, takže by to nemělo smysl," uvedl primátorův náměstek Jiří Klsák (KOA). V prostranství mezi Vřídelní kolonádou a Divadelním náměstím přibude ještě nová zeleň, celý prostor se tak více otevře a návštěvníkům se ukáže v historicky zatím nevídané podobě. Vedení města připouští i variantu, že by Vřídlo mohlo v budoucnu vyvěrat na obou místech.

Na rekonstrukci původního vývěru ve Vřídelní kolonádě vypíší Karlovy Vary architektonickou soutěž. Potřeba je opravit jak podlahu, tak nosnou konstrukci kopule, kterou poškodila agresivní minerální voda a kysličník uhličitý, který se z ní uvolňuje.

0 komentářů
přidat komentář

Související články