Češi jsou podle Wallpaperu tahouny interiérového designu

Vložil
ČTK
10.04.2016 11:20
Praha

Praha - Jako globálního tahouna interiérového designu zmiňuje Českou republiku s šesti dalšími zeměmi titulní strana dubnového čísla nejvlivnějšího design magazínu na světě Wallpaper. K dalším progresivním zemím v oboru podle magazínu patří Dánsko, Německo, Mexiko, Singapur, Velká Británie a USA. V článku jsou zmíněna jména 12 českých designérů, přičemž devět z nich je spojeno s Vysokou školou uměleckoprůmyslovou (UMPRUM).

O úspěchu informuje škola na svém webu. Mezi designéry, o nichž článek informuje, jsou čtyři pedagogové - prorektor školy Jiří Pelcl, který se zabývá designem skla, porcelánu a nábytku, členové studia Olgoj Chorchoj Jan Němeček a Michal Froněk a sklářský výtvarník Rony Plesl. Text k těm, kdo posouvají český design kupředu, řadí i pět absolventů.

Zdeněk Lhotský se věnuje také především sklu, Jan Plecháč a Henry Wielgus se ve společném studiu zaměřují na návrhy průmyslového designu, nábytku, interiérů a architektury, architektka Michaela Tomišková je částí studia Dechem, které navrhuje především designová svítidla či skleněné vázy, a Lenka Klodová se věnuje volnému umění, její díla se převážně točí kolem ženského živlu, tělesnosti, sexuality a mateřství.

UMPRUM sbírá četná ocenění doma i v zahraničí. Tomišková se sklářem Jakubem Janďourkem, který je druhým členem studia Dechem, loni zvítězila v soutěži Czech Grand Design. Letos ji následovala a titul Grand Designér roku získala módní návrhářka a vedoucí Ateliéru designu oděvu a obuvi Liběna Rochová. UMPRUM či její absolventi v tuzemských výročních cenách za design boduje opakovaně, stejně jako v Národní ceně za studentský design, ale i v soutěžích oceňujících jiné obory, třeba knižní úpravu.

Dětská kniha To je Praha ilustrátorky a pedagožky UMPRUM Michaely Kukovičové, kterou vytvořila spolu se spisovatelkou Olgou Černou, si v tomto týdnu odnesla Čestné uznání z prestižního festivalu dětské literatury v Boloni. Kniha uspěla mezi stovkami přihlášených z celého světa.

Ateliér produktového designu sklízel úspěchy v německé soutěži Red Dot Award 2016. Cenu získal student Eduard Hermann za kolekci svítidel Ignis, které navrhoval pro sklárnu Bomma. Hned dvě ocenění si odnesli i vedoucí tohoto ateliéru, autorská dvojice Olgoj Chorchoj za nože Pocket navržené pro firmu Mikov a svítidla TIM pro Bomma, obojí již ověnčené cenou Czech Grand Design.

V soutěži Red Dot letos, podobně jako v několika posledních letech uspěli i další čeští tvůrci. Návrhů sice přišlo 5200 z 57 zemí, cen se ale v rámci soutěže rozdají desítky. Cenu získal vibrátor od designérky Anny Marešové, odpadkové koše od Mmcité, křeslo Split od Arika Levyho pro značku Ton či vůz Škoda Superb Combi.

0 komentářů
přidat komentář