Petice kritizuje projekt společenského domu v Lanškrouně

Zdroj
Lucie Jelínková
Vložil
ČTK
10.04.2016 10:05

Lanškroun (Orlickoústecko) - Petice v Lanškrouně na Orlickoústecku kritizuje radnici za nekonkrétní zadání projektu společenského domu. Podle Jana Střechy z petičního výboru má stovky signatářů. Starosta Radim Vetchý naopak tvrdí, že architekt dostal dostatek podkladů, řekl ČTK.

Radnice loni Langerovu vilu z druhé poloviny 19. století a bývalou výrobní halu, která sloužila jako sál, kvůli havarijnímu stavu uzavřela. Město na základě studií rozhodlo, že za 120 milionů korun vilu opraví, sál s přilehlým hotelem zbourá a postaví na místě nový objekt.

"Podle navržené kubatury objektů odhadujeme cenu přes 200 milionů korun," řekl ČTK Střecha. Zadávací dokumentace má jen několik stránek, což nebývá u takto velkých projektů obvyklé. Bývají podstatně obsáhlejší, uvedl Střecha.

Petice podle něj požaduje, aby se projektování zastavilo. Radnice vypsala architektonickou soutěž a z ní vybrala nejvhodnější návrh. V minulosti město oslovilo jen Atelier 90, který architektonický návrh vypracoval. Ateliér se zároveň jako jediný přihlásil do soutěže na projekt, na kterém nyní pracuje.

"Panu architektovi jsme předali veškeré zpracované výstupy, jak má dům vypadat, co všechno má mít. Spoléháme na erudici odborníků. Když jsme v listopadu prezentovali projekt veřejnosti, setkal se s kladnou odezvou," řekl starosta.

Projekt měl být hotový v červnu, což s ohledem na občanskou aktivitu nejspíš nebude. Radnice na středu 20. dubna opět plánuje veřejné setkání, kde architekt projekt znovu představí.

Podle Vetchého zcela jistě zohledňuje potřeby města a spádové oblasti s více než 20.000 obyvateli. Relevantní připomínky autorů petice i dalších lidí architekt do projektu zapracuje. "Společenský dům neděláme jen pro Lanškroun, ale obyvatele z okolních obcí," řekl starosta.

Petiční výbor se až po dubnovém setkání rozhodne, zda petici předá radnici. Starosta podotkl, že náklady se postupně budou zpřesňovat, připustil, že mohou být vyšší než 120 milionů korun. Zároveň očekává, že výběrovým řízením se zpravidla cena zakázky sníží.

0 komentářů
přidat komentář

Související články