Stavaři s odboráři podepsali růst mzdových tarifů o 3%

Vložil
ČTK
04.04.2016 22:25
Praha

Praha - Minimální mzdy v českém stavebnictví by měly do konce března 2017 vzrůst v průměru o tři procenta. Vyplývá to z nové kolektivní smlouvy na léta 2016 až 2019, kterou dnes v Praze podepsali šéfové Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR a Odborového svazu Stavba ČR. Kolektivní smlouva platí nově i tam, kde odbory nepůsobí. ČTK to sdělil mluvčí odborového svazu Miroslav Svoboda. Dohodnutý růst minimálních mzdových tarifů je vyšší než v předchozích dvou letech.

Minimální tarif ve stavebnictví v první, tedy nejnižší platové třídě aktuálně činí 9900 korun. V nejvyšší dvanácté třídě je 26.150 korun. Průměrná hrubá měsíční mzda ve stavebnictví v podnicích s 50 a více zaměstnanci loni stoupla meziročně o 6,6 procenta na 31.730 Kč.

Vyjednávání o nové kolektivní smlouvě se vedla od loňského prosince. "Výsledný text nové kolektivní smlouvy vyššího stupně je reálným kompromisem stanovisek smluvních stran a je velmi důležité, že zajišťuje v rámci daných možností odvětví i nadále velmi dobrou úroveň pracovně právních vztahů a sociálního dialogu v odvětví stavebnictví," uvedl Svoboda.

Smlouvu dnes podepsali prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václav Matyáš a předseda Odborového svazu Stavba ČR Stanislav Antoniv. Podpis připojil také předseda Odborového svazu pracovníků dopravy, silničního hospodářství a autoopravárenství Čech a Moravy, protože smlouva se týká také pracovníků v silničním hospodářství.

Nynější kolektivní smlouva nahradila předchozí platnou od jara 2014 do konce letošního března. Podle ní a jejích dodatků se minimální tarifní mzdy ve stavebnictví zvýšily za rok do konce letošního března o 1,5% a v předchozím roce o 1,7%. Spolu se mzdovými tarify kolektivní smlouva řeší například práci přesčas či v noci a také pravidla pro podávání výpovědí. Z této smlouvy vycházejí jednotlivé podnikové kolektivní smlouvy.

0 komentářů
přidat komentář