Radní Brna schválili regulační plán pro lokalitu Kostelíček v Líšni

Zdroj
Lenka Horáková
Vložil
ČTK
29.03.2016 21:10
Brno

Brno - Brno chce pořídit pro území v okolí kaple Panny Marie Pomocnice na okraji Líšně regulační plán, který by stanovil jasné podmínky pro možnou výstavbu v této lokalitě. Podle územního plánu tam lze stavět rodinné domy a v minulosti to vypadalo, že by se tu mohly stavět i bytové domy. Podle primátorova náměstka Martina Andera (SZ) by nevhodná zástavba mohla unikátní okolí kaple zcela zkazit. Zmírnit by to měl plán, který ještě musejí schválit zastupitelé. Hotový by mohl být za dva roky, jeho náklady by se mohly pohybovat ve stovkách tisíc až v jednotkách milionů korun.

Radní Brna doporučují zastupitelstvu pořízení plánu schválit. "Okolí kostelíčku je jedna z cenných lokalit na samém okraji Brna. Místo přímo navazuje na historickou zástavbu Staré Líšně, je to poutní místo se zvláštním geniem loci, a proto místní občanská sdružení usilují o to, aby bylo chráněné a nekoordinovanou a neuváženou zástavbou nedošlo k poškození tohoto krajinného rázu," řekl Ander.

Podle současného územního plánu je v místě povolená výstavba rodinných domů. Aktualizace územního plánu, kterou v roce 2014 schválilo ještě staré zastupitelstvo, však umožňovala i výstavbu patrových bytových domů. Proti tomu se místní postavili. Nakonec soud po žalobě aktivistů aktualizaci zrušil pro nepřezkoumatelnost některých změn v různých lokalitách.

Regulační plán je podrobným územně-plánovacím dokumentem. Stanovuje podmínky výstavby. "Jde do detailů, vyznačuje, kde budou ulice, vymezuje stavební čáry, a také určuje, jaké domy tam mohou být," dodal Ander.

Myšlenku města kvituje starosta městské části Břetislav Štefan (ČSSD). "Území je významné pro místní obyvatele. Konají se tu každoroční květnové poutě. Pro lokalitu je potřeba zvýšená ochrana, což by měl plán umožnit," dodal Štefan. Území má být vymezeno z jihu ulicí Kniesovou a přilehlými zahrádkami, ze západu ulicí Kostelíček, ze severu ulicí Obeckou a z východu ulicí Podlesnou.

0 komentářů
přidat komentář

Související články