Oprava libereckého muzea se zrychlí, skončí již příští rok

Zdroj
Petra Laurinová
Vložil
ČTK
25.08.2006 19:55
Liberec

Liberec - Stavbaři dříve dokončí rekonstrukci historické budovy Severočeského muzea v Liberci, na niž Liberecký kraj vynaloží asi 85 milionů korun. Původně měla trvat až do konce roku 2008, hotová ale bude již v létě příštího roku. Ředitel muzea Alois Čvančara dnes ČTK řekl, že zkrácení termínu opravu zlevní.

    Ušetřené prostředky muzeum investuje do dalších, původně neplánovaných opravy. "Můžeme za ně zrestaurovat všech pět vchodových dveří i  fasádu na Měšťanském domě," dodal. Venkovní opravy skončí v letošním roce, v  roce 2007 se pustí stavbaři do vnitřních oprav.
    Kvůli špatné střeše do muzea zatékalo na několika místech. Vlhkost poškozovala nejen stavbu, ale i  cenné sbírky. Stavbaři také utěsnili okna, která se rozechvěla, když kolem projela tramvaj a mnohdy i spustila alarm. Většinu prací provádějí zkušení restaurátoři - specialisté na práci s kovem, kamenem a pískovcem.
    Střechu museli odkrývat po částech, aby se z míst pod ní daly přestěhovat depozitáře se sbírkami, například vzácné historické sklo v hodnotě několika set milionů korun. Muzeum muselo také vyklidit pět kanceláří. Protože by se po lešení mohli do budovy snadno dostat zloději, střeží staveniště bezpečnostní agentura. Za hlídače se psy zaplatí muzeum téměř jeden milion korun.
    Severočeskému muzeu zařazenému ministerstvem kultury mezi památky první kategorie se díky nové střeše vrátí původní novorenesanční podoba z konce 19. století. Stálá expozice Severočeského muzea mapuje dějiny regionu, přírodovědu, vývoj uměleckých řemesel a archeologické nálezy.
0 komentářů
přidat komentář