Brněnský Zelný trh bude zdobit Gebauerova socha Mozarta

Vložil
ČTK
25.08.2006 19:20
Brno

Brno - Brněnský Zelný trh ozdobí socha hudebního skladatele Wolfganga Amadea Mozarta (1756 až 1791) z dílny akademického sochaře Kurta Gebauera. Jeho návrh vybrala městská rada ve veřejné soutěži, které se zúčastnilo 14 umělců. Ztvárnění geniálního skladatele zahajuje desetiletý projekt Sochy pro Brno. Každý rok následující dekády se v ulicích jihomoravské metropole objeví jedna socha velikána spjatého s městem. ČTK to dnes řekli brněnští radní.

    "Socha bude připomínkou Mozartova pobytu v Brně," uvedl primátor Richard Svoboda. Umělec ve městě koncertoval na přelomu let 1767 až 1768 jako zázračné dítě. Návštěva Brna byla součástí cest po Evropě, které Mozart absolvoval s otcem a sestrou. Dějištěm vystoupení bylo divadlo Reduta na Zelném trhu, před kterým by měla socha stát.
    Gebauerův návrh připomíná právě dětský věk Mozarta v době brněnského koncertu. Umělec je znázorněn jako nahý chlapec s andělskými křídly a rokokovou parukou, tančící na desce klavichordu, nástroje, na který Mozart údajně hrával. Postava bude shlížet na Zelný trh ze šestimetrového kamenného sloupu.
    Za zhotovení a umístění Mozartovy sochy zaplatí město maximálně 1,5 milionu korun. V prvních měsících po dokončení bude dílo zřejmě umístěno ve foyer Reduty, na náměstí se přesune až po rekonstrukci, která Zelný trh čeká příští rok. Celkově město vyhradilo na desítku soch v projektu 20 milionů korun. Není rozhodnuto, jaká osobnost přijde na řadu příště. "Ocenil bych, kdyby to byla světoznámá osoba, která působila v  Brně," řekl Svoboda.
    Vítězný sochař Gebauer vyučuje na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Je například autorem návrhu televizní ceny TýTý, busty Františka Langera nebo Obludy v Praze-Dědině. Jeho díla jsou ve sbírkách Národní galerie v Praze, vystavoval v Evropě i v zámoří.


> Brno plánuje v centru města galerii soch významných osobností [27.12.2005]
0 komentářů
přidat komentář

Související články