Karlovarská opozice kritizuje zadávání zakázek bez soutěže

Vložil
ČTK
16.03.2016 10:30
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Opozice v karlovarském zastupitelstvu dnes ostře kritizovala zadávání zakázek města bez výběrových řízení. Zejména zadání studie nového dopravního terminálu studiu Hangár bez soutěže za 780.000 je podle opozice porušením předpisů, které musí jinak dodržovat i příspěvkové organizace města.

Studio Hangár patří architektům Antonínu Juštíkovi a Vladimíru Tůmovi. "Jeden je členem pracovní skupiny, která připravuje územní plán, druhý je členem komise architektů. Oba jsou tak 'zaháčkováni' v práci na územním plánu," řekla Hana Zemanová, zastupitelka za opoziční hnutí Karlovaráci.

Jenže právě znalost problematiky je podle primátora Petra Kulhánka (KOA) důvod, proč vedení města zakázku přidělilo přímo studiu Hangár. Primátor uvedl, že se podařilo domluvit i cenu, která je výrazně nižší, než by odpovídalo honorářovému řádu komory architektů, což by bylo asi 1,9 milionu korun.

Podle Kulhánka město do přidělení zakázky bez soutěže tlačil i čas. "Záměr terminálu v tomto místě vyplynul až z jednání o podobě prostranství Dolního nádraží. Pokud bychom dělali výběrové řízení, protáhlo by se do konce roku, architektonická soutěž by trvala možná rok a půl," řekl primátor. Podle něj ale zpracování studie neznamená, že projekt bude zpracovávat opět studio Hangár. Na projekt bude soutěž vypsána.

Podle opozice však jde o porušení městských pravidel zadávání zakázek. "Proč se tedy nepřidělují i jiné zakázky bez soutěže místním? Proč například právní služby pro město dělá pražská kancelář, a ne třeba já, když jsem advokátka místní?" ptala se Zemanová.

Zadání studie bez soutěže také podle opozice omezí výběr nejvhodnějšího řešení. "Podle mě se měla uspořádat veřejná architektonická soutěž, protože si to tato lokalita zaslouží," míní opoziční zastupitel Otmar Homolka (hnutí O co jim jde?!).

Nový terminál by měl stát ve Varšavské ulici a měl by sjednotit železniční dopravu, autobusovou meziměstskou dopravu i MHD do jednoho místa. Vzhledem k tomu, že město chce na stavbu, jejíž náklady se odhadují na 200 milionů korun, čerpat evropské dotace, terminál zřejmě nebude moci nabídnout i komerční prostory, ale jen základní služby pro cestující.

0 komentářů
přidat komentář