Obnova Libušína na jaře nezačne, jedna z firem se odvolala

Zdroj
Jana Kuncová
Vložil
ČTK
16.03.2016 09:45
Praha

Rožnov p. R. (Vsetínsko) - Obnova vyhořelé chaty Libušín na Pustevnách v Beskydech nezačne na jaře, jak bylo plánováno. Jedna z firem, která o zakázku usilovala, se v soutěži odvolala, řekl dnes ČTK Jindřich Ondruš, ředitel Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, které památku spravuje. Termín zahájení obnovy se tak posouvá, termín je neznámý.

Muzeum dnes mělo oznámit jméno firmy, kterou v soutěži na opětovné postavení Libušína vybralo. Odvolání jiné firmy Ondruše překvapilo, kritéria soutěže byla podle něj jasná. O zakázku usilovalo pět firem, všechny musely podle ředitele prokázat, že jsou schopné zakázku realizovat. "Všechny tato kritéria splnily, rozhodovala tak cena," uvedl Ondruš. Muzeum vybralo firmu nabízející nejnižší cenu.

Odvoláním jedné firmy se tak obnova Libušína zkomplikovala, k obnově Libušína chce totiž muzeum použít stromy pokácené v zimě, kdy mají málo mízy. Období zimní těžby končí v březnu, kvůli odvolání se však termín ukončení soutěže posune nejméně na začátek dubna, kdy už dřevo nebude možné vytěžit. Muzeum přitom mělo již s lesníky domluvenou těžbu vybraných stromů, dnes se mělo po očekávaném skončení soutěže domlouvat, jak budou práce postupovat, aby se vše stihlo do konce března.

"Bylo to napjaté, ale dalo se to stihnout. Vše bylo domluvené. Nyní až soutěž skončí, musíme harmonogram upravit," řekl Ondruš. Je možné, že se celá realizace posune o rok, příští rok se vytěží dřevo a začnou stavební práce, není však vyloučené, že nějaké přípravné práce se budou dělat dříve. "Vše dohodneme až po skončení soutěže s vybranou firmou," řekl Ondruš.

Nyní je podle ředitele nutné přezkoumat námitku firmy a vydat rozhodnutí, poté poběží další lhůta, která by mohla skončit na začátku dubna. "Prostě dosud není soutěž ukončená," podotkl ředitel.

Libušín předloni v březnu zničil požár. Obnova měla podle odhadů stát asi 80 milionů korun, firmy však podle Ondruše nabídly nižší ceny. Muzeum chce při rekonstrukci objektu, který byl postaven v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče, respektovat tradiční postupy. Libušín sloužil jako restaurace, patřil k jedněm ze symbolů Pusteven. Na jeho obnovu přispívají také lidé, firmy a různé instituce. Na účtu sbírky je již přes 10 milionů korun. Pomoc již dříve přislíbilo ministerstvo kultury, muzeum by mělo získat peníze i z pojišťovny.

Policie již kvůli požáru obvinila padesátiletého muže z Karvinska, podle ní zanedbal v roce 2007 opravu komínových těles této kulturní památky. Muži hrozí za obecné ohrožení z nedbalosti až osm let vězení.

0 komentářů
přidat komentář

Související články