Zlín připravuje rezervu na obnovu Velkého kina a domu na náměstí

Vložil
ČTK
10.03.2016 21:45
Zlín

František Lýdie Gahura

Zlín - Město Zlín připravuje rezervu na obnovu Velkého kina a domu na náměstí Míru. Zatím vyčlenilo ze svého rozpočtu 60 milionů korun, další peníze by měly přibýt v nadcházejících letech. Rekonstrukce obou objektů ale není v nejbližší době reálná.

Město nedávno dostalo posudky statiků o špatném stavu obou objektů, Velké kino již bylo uzavřeno. V případě domu na náměstí, který využívá magistrát a je v něm i rychlé občerstvení, se tak stane brzy. Radnice nyní nechala zpracovat materiály o možném dalším využití objektů, hotové však zřejmě budou až za několik měsíců, řekl dnes ČTK primátorův náměstek Bedřich Landsfeld (STAN). Osudem objektů se dnes zabývali i zastupitelé.
"Zadali jsme zpracování technických studií, odhadů, posouzení nakolik, v jakém časovém horizontu jsme schopni vybudovat buď náhradu po případné celé demolici náměstí Míru číslo 10, nebo zda-li lze řešit situaci Velkého kina formou rekonstrukce, nebo taky úplné demolice a postavením nového. Všechny varianty jsou zatím ve hře," uvedl Landsfeld.
Město s ohledem na tyto neplánované investice vyčlenilo rezervu 60 milionů korun, podle Landsfelda však tyto peníze jistě nebudou stačit. Realizace se však podle něj očekává až v horizontu několika let, peníze by se tak uvolňovaly postupně z rozpočtů.
Památkově chráněné Velké kino je s 1010 sedadly největším kinosálem s celoročním provozem v České republice. Kino bylo postaveno v roce 1932 firmou Baťa podle návrhu architekta Františka L. Gahury. Původní kapacita hlediště byla 2270 míst, postupně byla snížena. V havarijním stavu jsou nyní zejména nosné zdi a střecha kina.
Kvůli uzavření kina se v něm letos neuskuteční mezinárodní festival filmů pro děti a mládež, který v něm měl zázemí už od roku 1961. Festival v něm tradičně začínal. "Festival bude letos zahájen v multikině Golden Apple Cinema," řekla dnes ČTK mluvčí festivalu Kateřina Martykánová. O místech pro další projekce vedení festivalu jedná.
Přízemí domu na náměstí je postavené z nepálených cihel, horní patra z cihel pálených. Ve zdech se začaly objevovat praskliny. Magistrát své odbory přestěhuje do jiných prostor.
0 komentářů
přidat komentář

Související články