Brněnský hotel Přehrada jde k zemi, nahradí jej luxus

Zdroj
Zdeněk Meitner
Vložil
ČTK
06.03.2016 22:10
Brno

Brno - U Brněnské přehrady bourá majitel někdejší prominentní komunistický hotel Přehrada a plánuje místo něj stavbu nového luxusního hotelu. Jde o jeden ze symbolů proměny okolí přehrady, která po se po vyčištění vody v roce 2012 stává znovu čím dál vyhledávanějším rekreačním cílem. Některé hotely z dob socialismu se podařilo opravit a vznikly i nové. Stavební úřady se také potýkají s tím, že lidé se snaží některé rekreační objekty přeměnit na trvale obytné, řekli ČTK starosta Kníniček Martin Žák a místostarosta Bystrce Tomáš Přibislavský.

Hotel Přehrada vznikl v 70. letech jako rekreační středisko Socialistického svazu mládeže a na svou dobu byl luxusním zařízením, kam jezdili i straničtí funkcionáři. Po listopadu 1989 ho nový majitel nechal zchátrat. Nyní jej vlastní a likviduje podnikatel Dušan Novotný, mimo jiné spoluvlastník firmy Unistav. Jak bude vypadat nový hotel, zatím není zcela zřejmé. "Na stavební úřad žádný projekt ještě nedorazil," řekl Žák.

V katastru městské části Kníničky na levém břehu přehrady vznikl v uplynulých letech jiný luxusní hotel Maximus. "Jsme rádi, že se sem po letech turistický ruch vrátil. Městská část měla loni z turistických poplatků zhruba 250.000 korun a většinu právě od tohoto hotelu. Je také dobře, že se něco začalo dít s hotelem Přehrada. Je to pozemek zhruba 10.000 m², který byl zpustlý," řekl Žák.

Se vzmáhajícím se turismem však souvisejí dopravní problémy, které zatím Brno neřešilo. "Výrazně vzrostl provoz v ulici Hrázní, která bývala jednosměrná. Nyní je obousměrná, ale je úzká, nevyhovuje normám a stávají se tam drobné kolize. Bohužel, odbor dopravy na to léta kašlal a nyní se to řeší urgentně," řekl Žák.

Kolem přehrady fungují i další hotely, jde o zrekonstruované objekty vzniklé před rokem 1989. "Na zelené louce se totiž de facto nic stavět nedá. Využití dříve zastavěných ploch je jediná možnost. Pokud rekreační objekty plní svůj účel, jsme rádi. Někteří lidé se však snaží územní plán obejít a dělají si z chat trvale obydlené objekty. Pro stavební úřad je těžké to rozlišit," řekl Přibislavský.

Podobné triky zkoušely i velké hotely, které se například snažily zákon obejít tím, že udělají penzion pro seniory, což byl i příklad stále chátrajícího hotelu Obora. K právnímu sporu se schyluje v Kníničkách, kde investor proměňuje bývalý hotel Neptun na byty. Realitní společnost Fiedler Reality láká k nákupu apartmánů k bydlení. "Stavební povolení je však vydané k rekonstrukci rekreačního objektu, takže plánované byty nikdy nemůžou být zkolaudované jako byty. Určitě se proti tomu budeme bránit," upozornil Žák. Územní plán v daném místě stavbu bytů neumožňuje.

Okolí přehrady se snaží postupně zvelebovat i město. S rostoucím počtem návštěvníků je však podle Přibislavského mínění potřeba nastavit koncepci využití přehrady. "O využití by se mělo přemýšlet s rozumem a podle dlouhodobějších záměrů pak udělat i územní plán," řekl.

0 komentářů
přidat komentář

Související články