Plzeňská fakulta designu a umění začala budovat u školy amfiteátr

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
06.03.2016 20:45
Plzeň

Plzeň - Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity začala budovat vedle školy venkovní amfiteátr pro 250 až 300 lidí. Vznikne do června v kampusu na Zeleném trojúhelníku v Plzni na Borech. Jde o levnější variantu za pět až deset procent ceny oproti původnímu projektu. ČTK to řekl děkan fakulty Josef Mištera.

"Tento týden tam najel bagr a válec a už se pracuje. Půjde vlastně jen o sypaný amfiteátr, za chvíli bude hotový," uvedl. Přijde na zhruba půl milionu korun, což zahrne jen terénní úpravy. Využije se zemina z výstavby fakulty a z místa.

Venkovní hlediště pro divadlo a koncerty bude na původně plánovaném místě naproti vnitřnímu divadlu fakulty. Na šikmé ploše návozů vzniknou travnaté terasy, na něž se budou umísťovat na představení levné lavičky. "Plochy budou osázeny vegetací, která to zpevní, ale tak, aby vše bylo funkční," uvedl děkan. Pódium bude na ploše před budovaným hledištěm na chodníku a dále se využije divadelní jeviště uvnitř fakulty, které má jezdící vrata 7,5 krát 15 metrů do vnějšího prostoru. "Může se hrát na vnitřním pódiu, přitom diváci budou sedět v amfiteátru," řekl.

Původní projekt pro 500 návštěvníků, který připomínal jámu po meteoritu nebo po pádu UFO, měl stát asi deset milionů korun. Mělo tam být také osvětlení a projekční plochy. "Doufám, že časem na to peníze někde seženu. Díky bohu, že to zatím bude upravené a funkční," řekl děkan.

Fakulta tam chce už v červnu, ještě před koncem akademického roku, pořádat akce. "Možná, že to bude dříve a už by se tam mohla konat nějaká majálesová představení," uvedl děkan.

Novou budovu Fakulty designu a umění za 200 milionů Kč otevřela Západočeská univerzita v Plzni v říjnu 2012. Byla inspirována tovární halou, má velké otevřené a pružně přestavitelné ateliéry. Katedry si budovu navrhly podle potřeb. Uvnitř je 6000 m² plochy, včetně divadla pro 200 lidí a filmového studia. Venkovní ateliéry mají 1000 m². V přízemí fungují galerie, dílny a ateliéry. V druhém podlaží jsou hlavně počítačová studia. Fakulta má asi 500 studentů.

0 komentářů
přidat komentář