Praha 7 chce být kreativní čtvrtí, kultura prý přiláká investice

Vložil
ČTK
06.03.2016 18:00
Praha

Praha - Z Prahy 7 by její radnice chtěla ve spolupráci s místními institucemi vybudovat kulturní čtvrť. Projekt, který nazvala Art District 7, měl by zlepšit život lidí v této čtvrti, přilákat nové návštěvníky a využít potenciál čtvrti k novým investicím a propojení byznysu a kultury. Při podpisu memoranda o vzniku kreativní čtvrti s Institutem plánování a rozvoje to řekl starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

Memorandum je podle radní pro kulturu Prahy 7 Hany Třeštíkové hlavně strategií dalšího rozvoje v této čtvrti. Letos chce radnice například vydávat kulturní průvodce a zřídit nové rozcestníky. Praha 7 je podle ní v celé ČR místem s největší koncentrací kulturních institucí, lidé se ale ve čtvrti prý příliš neorientují. Rozcestníky budou v češtině a angličtině - v tom případě by byly v Praze takovými prvními, v centru města jsou léta jen v češtině. Záměrem radnice je udržet návštěvníky ve čtvrti co nejdéle a nabízet i ta místa, za nimiž nepřišli lidé primárně.

Memorandum se podepisovalo v prostoru Jatka 78, který je centrem nového cirkusu a který sídlí v jedné z hal holešovické tržnice. Zakladatel projektu Cirqueon David Kašpar připomněl, že kulturní a kreativní klustry jsou významným nástrojem udržitelnosti.

"V konkrétní lokalitě, městské čtvrti nebo i regionu propojují kulturní subjekty s akademickým světem, institucemi i s byznysem a veřejnou správou, tvoří jakýsi shluk postavený na sdílení a spolupráci, což se odrazí na kvalitě života a přiláká investice," řekl. Vzorem je lidem z radnice třeba vídeňský Museum Quartier či berlínský Kreuzberg.

Třeštíková doplnila, že radnice chce nastartovat něco, co později nebude závislé na politické vůli. "Ti, kteří jsou do projektu zapojeni, by měli být nositeli myšlenky i poté, co se změní politická reprezentace," řekla. Subjektů, které se již dnes na kulturním životě Prahy 7 podílejí, je podle ní asi sto. "Úzce spolupracujeme s 50 z nich, patří tam nejen vedení NG nebo centra DOX, ale i drobnější aktéři, typu menší galerie či neziskovky," vypočítala.

"Nemluvíme jen o holešovické tržnici, máme ambici vytvořit kreativní čtvrť z celé Prahy 7," řekla s odkazem na Jatka78, která jsou příkladem, jak lze najít nové využití pro prostory, které dříve sloužily jinému účelu. Právě tržnice v mnoha evropských městech jsou příkladem, jak vznikají nová centra spojující kulturu s gastronomií, další městskou zábavou i třeba kancelářskými prostorami v kvalitní architektuře.

Holešovická tržnice, která je kulturní památkou, ale patří magistrátu. Ten má zatím s areálem pravděpodobně jiné záměry, než z ní učinit kreativní centrum.

0 komentářů
přidat komentář

Související články