O osudu zábrdovických lázních budou jednat politici znovu

Zdroj
Zdeněk Meitner
Vložil
ČTK
06.03.2016 17:00
Brno

Brno - Osud chátrajících lázní v brněnských Zábrdovicích zůstává nejasný, příští týden o něm chce jednat vedení města, městské části Židenice a také představenstvo městské společnosti Starez, která má správu památkově chráněné budovy na starosti. ČTK to řekl ředitel Starezu Martin Mikš. Od konce 90. let zůstává budova bez využití. Proti výpůjčce sdružení Kulturou proti chátrání se postavili někteří politici městské části a některá jiná sdružení.

Podle starosty Židenic René Novotného (ANO) emoce kolem lázní zapříčinila špatná komunikace mezi městem a Židenicemi. "Až z médií jsme se dozvěděli, že brněnští radní 9. února odsouhlasili záměr půjčky lázní tomuto sdružení. Jinak komunikace velkého magistrátu s městskými částmi probíhá velmi dobře. Nevím, proč to tak teď nebylo," řekl Novotný.

Lázně byly uvedeny do provozu v roce 1931, jejich architektem byl Bohuslav Fuchs. Město před sedmi lety opravilo střechu, aby do budovy nezatékalo, na větší investice však nemělo peníze. Nevýhodou budovy je nízká schopnost tepelné izolace.

Sdružení Kulturou proti chátrání zde chtělo upravit část prostor a vytvořit kulturní a sociální centrum. "Pořádaly by se zde workshopy, přednášky na téma oživení veřejného prostoru, revitalizace brownfieldů, ekologie, cestování či umění. Také by zde fungovaly různé dílny, prostor pro divadelní spolky, pro výstavy či hudební produkce," uvedlo sdružení na svém webu.

Zástupci sdružení se setkali s vedením Židenic zatím jednou. "O ničem jsme nejednali, jen jsme se seznámili. Poprosil jsem je, aby nám dali projekt k nahlédnutí, protože jejich projekt byl původně pro objekt na Vlhké. Ten ale nebyl památkově chráněný," řekl Novotný. Sdružení už projekt Židenicím poslalo. V pondělí se také sešli vedoucí zastupitelských klubů a do čtvrtka mohou jednotliví zastupitelé podepsat prohlášení, které Novotný předá vedení města.

"Uvedli jsme v něm, že nezávisle na městě vyvíjíme aktivitu na využití lázní a za současného stavu dostupných informací nesouhlasíme s uzavřením smlouvy se sdružením ve znění, jak vyplývá ze záměru rady města Brna," uvedl Novotný.

Podle Mikše se už v minulosti objevili zájemci o využití. "Problém je v tom, že památkáři povolí budovu vyklidit až ve chvíli, kdy bude hotový konkrétní projekt. Všechno však naráží na peníze," poznamenal Mikš.

Sdružení Kulturou proti chátrání se ohradilo proti informacím, že by centrum přitahovalo kriminalitu tím, že by se k němu stahovali lidé z vyloučených lokalit. "Jakoukoliv odbornou sociální poradenskou činnost centrum dělat nebude a nehodláme zvyšovat sociální napětí v Židenicích," uvedlo sdružení.

0 komentářů
přidat komentář