Rekonstrukce bývalého VÚTS přijde Liberecký kraj na 93 mil.Kč

Zdroj
Leona Vacková
Vložil
ČTK
03.03.2016 09:45
Liberec

Liberec - Přestavba bývalé administrativní budovy VÚTS v sousedství Krajského úřadu v Liberci na Evropský dům (budova E) přijde včetně DPH bezmála na 93 milionů korun. Dodavatelem by měla být stavební společnost Syner, na rekonstrukci bude mít pouhých 52 týdnů, řekl dnes novinářům náměstek hejtmana Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj). Vzniknou tam kanceláře, do nichž by se měly přestěhovat některé krajské organizace, ale především poskytovatelé evropských dotací. Předběžně se tam chce přesunou i Euroregion Nisa nebo pobočka Svazu měst a obcí.

Za budovu VÚTS, sousední dílny a okolní pozemky zaplatil Liberecký kraj na konci roku 2014 bezmála 125 milionů korun. Administrativní část chce vrátit do původní podoby. Funkcionalistická stavba s prvky art deco a expresionismu byla postavena v letech 1928 až 1929. Architekt Oskar Baudisch ji vyprojektoval pro židovského obchodníka Otto Strasse, který tam provozoval garáže. V roce 1951 a v letech 1969 až 1975 prošla budova přestavbami a dostavbami, které změnily její podobu uvnitř i zvnějšku.
Záměr bude kraj financovat z vlastního rozpočtu, na zateplení žádá dotace z Operačního programu Životní prostředí. I když se se zahájením rekonstrukce nepočítá dřív než v březnu, práce kolem úřadu už začaly kácením v lesíku zvaném sherwood. "Kraj a město společně hledají řešení, jak ho vylepšit. Připravujeme i architektonickou soutěž na celé okolí včetně přemostění Nisy a výstavby parkovacího domu, který by zajistil místa k parkování nejen pro návštěvníky krajského úřadu, ale i pro organizace v budově E," uvedl hejtman Martin Půta STAN.
Administrativní budova E nabízí 3480 metrů čtverečních kancelářských ploch. Po dokončení rekonstrukce tam má vzniknout Evropský dům, kde žadatelé najdou na jednom místě všechny poskytovatele evropských dotací. Klíčová je podle Pietera pobočka Centra pro regionální rozvoj ČR (CRR), která má sloužit jako kontaktní pracoviště Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Ta zatím sídlí v pronajatých prostorách ve Voroněžské ulici za katastrálním úřadem.
0 komentářů
přidat komentář

Související články