Nový kostel na sídlišti Brno-Lesná od Ateliéru Štěpán

Zdroj
ČTK
Vložil
Tisková zpráva
26.02.2016 11:50
Marek Jan Štěpán
Atelier Štěpán

Římskokatolická farnost na brněnském sídlišti Lesná chce příští rok začít se stavbou nového kostela v Nezvalově ulici. Má hotový projekt, čeká na změnu územního rozhodnutí a vyřízení stavebního povolení. Kostel s kruhovým půdorysem a samostatně stojící věží navrhl architekt Marek Štěpán, jenž na sakrálních stavbách pracuje opakovaně. Kostel pojme 400 lidí.


Peníze farnost sbírala řadu let mezi věřícími - doslova po desetnících, které od lidí přijímala při stahování haléřových mincí z oběhu. Různými částkami během let přispělo přes 50.000 lidí. Zatím je shromážděno asi 50 milionů korun, řekl farář Pavel Hověz. Náklady na stavbu budou podle odhadů přibližně o polovinu vyšší, sbírky tedy pokračují. Přesný rozpočet zatím není k dispozici. Farnost je připravená vzít si případně úvěr.
A

rchitekt v projektu usiloval o výrazově jednoduchou a čitelnou stavbu s uměřeným interiérem. "Máme tolik dostupných informací, vizuálních a jiných vjemů, které na nás útočí ze všech stran, že prostor kostela by měl být prostorem ztišení, prostorem bez tohoto vizuálního smogu," uvedl Štěpán. Jako stavební materiál zvolil vzhledem k sídlištnímu okolí pohledový beton v kombinaci s barevným prosklením. Pod střechou je po celém obvodu velké kruhové okno.





Věž vysoká 31 metrů bude stát samostatně. Na její vrcholek architekt umístil vyhlídku a zvonohru. Farníci si přáli kostel ohleduplný k životnímu prostředí. Pro vytápění se proto použije tepelné čerpadlo, v úvahách jsou také sluneční kolektory na střeše.
N

a Lesné se o kostele mluvilo od konce 60. let. "Pamatuji si, že tam pokulhávala občanská vybavenost. Duchovní zázemí scházelo úplně," řekl pamětník Václav Benda. V roce 2004 se jako první krok na cestě k plnohodnotnému chrámu otevřelo Duchovní centrum P. Martina Středy a blahoslavené Marie Restituty. Nový kostel v těsném sousedství centra zasvětí církev právě řeholnici Restitutě, brněnské rodačce, kterou popravili nacisté.


Po roce 1989 vzniklo v brněnské diecézi 13 nových kostelů a 39 kaplí, navíc ještě klášter klarisek v Soběšicích a tři duchovní centra. Biskupství o nových stavbách nerozhoduje shora. "Kostely a kaple vznikají na místech, kde je dlouhodobá potřeba ze strany místních věřících," uvedl biskupský delegát pro liturgii a kulturu Jan Mráz. Připravují se kostely na sídlištích Líšeň a Kohoutovice.
5 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Proč stavět kostely, když školy chátrají?
Tomáš Příhoda
03.03.16 10:03
funkcionalismus a víra
Tomáš Vích
03.03.16 12:29
Kostel Brno - Lesná
Jiří Rejnuš
06.03.16 11:14
a měli pravdu oba dva ....
Zlámalová Jaroslava
15.12.19 09:33
Pro Prihodu
Dr.Lusciniol
17.12.19 02:03
zobrazit všechny komentáře

Související články