Třeboň chce bývalou radnici změnit na centrum animace a školu

Vložil
ČTK
25.02.2016 12:00
Třeboň (Jindřichohradecko) - Třeboň koupila zpět budovy bývalé staré radnice v centru města. Po úpravách by zde měly vzniknout prostory pro základní uměleckou školu a také centrum animace. Někdejší radnici, která stojí na Masarykově náměstí, v roce 2009 prodalo tehdejší vedení města za 14 milionů korun. Město ji letos získalo zpět za stejnou cenu. ČTK to dnes řekla mluvčí městského úřadu Jitka Bednářová.

"Smyslem je vybudovat zde zázemí pro kulturně-společensko vzdělávací instituce," uvedla starostka Třeboně Terezie Jenisová. Předpokládané náklady na obnovu objektu zatím nedokázala vyčíslit. Smyslem projektu je nejen záchrana budov, které byly opuštěné, ale zejména také opětovné oživení centra města.
Přestěhování základní umělecké školy do objektů bývalé radnice je podle vedení města logickým krokem. "Dnes tato instituce sídlí na dvou různých místech v prostorách města, které nejsou zcela vyhovující," uvedla starostka. Centrum animace by zase mělo vzniknout ve spolupráci s Občanským sdružením pro podporu animovaného filmu Anifilm, což je tradiční třeboňský mezinárodní festival animovaného filmu.
"Podle vyjádření zástupců obou jmenovaných subjektů by šlo o vzájemnou symbiózu, kombinace by byla výhodná a navíc zajímavá i v rámci možnosti čerpání dotací," řekla starostka.
Právě otázky financování a přesné podoby projektu chce vedení města řešit jako první. Podle Jenisové by se úprava objektů bývalé radnice mohla uskutečnit do dvou let. Historická budova patří k nejstarším třeboňským stavbám. Roku 1562 koupila objekty obec jako dva vyhořelé sousední domy a dala je přestavět Vlachem Jakubem Cornbellem na radnici.
0 komentářů
přidat komentář