Budova mateřské školy ve Stříbře vzešla ze soutěže pěti návrhů

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
24.02.2016 21:15

Stříbro (Tachovsko) - Osmitisícové Stříbro na Tachovsku postaví kvůli vyššímu zájmu dětí novou mateřskou školu. Patrová budova, která vzešla ze soutěže pěti architektonických studií, přijde zhruba na 40 milionů korun. Vzniknou čtyři třídy pro 112 dětí. Jde o největší letošní investici města. Pokud město uspěje se žádostí o dotaci, měla by být hotová příští rok. ČTK to řekl starosta Karel Lukeš.

"Vítězní architekti teď dokončují projekt, abychom mohli do 22. dubna požádat o dotaci," uvedl. Od ministerstva školství, z nově otevíraného operačního programu na podporu zvýšení kapacity ve školkách, může město získat až 85 procent nákladů. "Z našich vlastních zdrojů bychom to financovali těžce," řekl Lukeš.

Práce na projektu začaly koncem loňského roku a nyní se dokončují návrhy interiérů. "Dispoziční řešení se může někomu zdát strohé, ale je velice pěkné a funkční. Nejsou tam žádné zbytečně dlouhé trasy pro děti," uvedl starosta. Školka bude mít na střeše zahradu. Velká zahrada po obvodu nabídne dětem značné vyžití. Konečná cena vzejde až z hotového projektu, ale půjde zhruba o 40 milionů korun.

Důvodem ke stavbě jsou chybějící místa ve školkách, ale i fakt, že město má nyní třídy v bývalých vilách. "Jsou tam hygienické výjimky a podobně, takže chceme novou školkou tento problém vyřešit a ještě navýšíme kapacitu," řekl. Stříbro má kromě dvou vil ještě školku se sedmi třídami na Severním předměstí.

Vedení radnice doufá, že nová školka pomůže udržet mladé rodiny ve Stříbře a přilákat nové. Ve městě klesl meziročně počet obyvatel o 100 na 7900. Díky práci v okolních průmyslových zónách přicházejí noví lidé, ale zatím nemají ve městě trvalé bydliště. Stříbro proto začalo připravovat desítky zasíťovaných parcel pro rodinné domy.


1. cena v soutěži: XTOPIX architekti s.r.o., Praha
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Neregulérní soutěž
Honza Horký
24.02.16 11:39
zobrazit všechny komentáře