Architekturu sociálního bydlení ukazuje výstava v Mostě

Vložil
ČTK
24.02.2016 21:10
Most

Most - Vývoj bydlení na severu Čech od poloviny 19. století představuje mostecké muzeum. Největší prostor dnes otevřená výstava věnuje meziválečné výstavbě, kdy se řešila bytová krize. Tehdy podle tvůrců výstavy vznikaly stavby charakterizované kvalitní architekturou. Většina z objektů už neexistuje, zachyceny jsou na fotografiích a modelech. Udělat si obrázek o životě na Mostecku v minulém století pomohou lidem také předměty denní potřeby z hornických domácností nebo ukázky domovních řádů.

Jako jedna z mála přežila do současnosti kolonie domků železničních zaměstnanců v Lounech od architekta Jana Kotěry. V současnosti je lokalita památkově chráněná, architektura domů je ale v mnoha případech poničena zásahy majitelů, kteří objekty koupili od státu v 60. letech minulého století. Model kolonie v původní verzi je na výstavě v muzeu.

Do silně industrializované mostecké uhelné pánve proudili dělníci, kteří neměli, kde bydlet. "Vzniklo tak třeba sídliště závodů Weinmann ve Světci navržené Rudolphem Otto Salvisbergem," uvedla kurátorka výstavy Eva Hladká. V rámci státní akce na zmírnění bytové krize prvorepublikové ministerstvo veřejných prací vybudovalo státní hornické kolonie třeba v Duchcově, Ervěnicích, Komořanech nebo Horním Litvínově. Na jejich vzniku se podíleli architekti Jindřich Freiwald, Emil Králíček nebo František Albert Libra, jehož funkcionalistické hornické domy vývoj zaměstnaneckého bydlení ve sledovaném období završují.

Na výstavě přibližuje návštěvníkům tehdejší sociální bydlení třeba soubor prostorových modelů obytných kolonií v Kopistech a Louce u Litvínova. Autory výstavy, která potrvá do 29. května, jsou pracovníci ústeckého pracoviště Národního památkového ústavu Marta Pavlíková, Jiří Bureš a Alena Sellnerová.

0 komentářů
přidat komentář