Projekt oceanária v Basileji od Boltshauser Architekten

Zdroj
ZOO Basel
Vložil
Petr Šmídek
19.02.2016 07:00
Boltshauser Architekten

Před čtyřmi lety se ve švýcarské Basileji uskutečnila soutěž na nové oceanárium, které má vyrůst poblíž hlavního vstupu do místní zoologické zahrady. V mezinárodní soutěži tehdy zvítězil curyšský ateliér Boltshauser Architekten s projektem “Seacliff“, který byl v uplynulých čtyřech letech upravován, aby lépe odpovídal novému územnímu plánu.
Kromě obřích nádrží s vodními živočichy by se oceanárium mělo stát vzdělávacím centrem pro životní prostředí, ochranu přírody a trvalé udržitelnosti. Celková rozloha oceanária činí 14000 m² a vodní nádrže budou mít kapacitu 4000 m³.
Zatímco zvenku působí objekt kompaktním skalistým dojmem, tak uvnitř se odvíjí bohatý prostorový zážitek plný spirálovitých ramp, provázaných jeskynních komplexů s průzory do vodní říše. Aby šlo naplnit obsáhlý stavební program, je velká část objektu je umístěna v podzemí. Vnější plášť nedává téměř vůbec tušit svou bohatou vnitřní náplň. Kromě živočichů ze různých podnebí se plánuje také vytvoření rostlinných ekosystémů s korálovými útesy, přílivovými oblastmi a mangrovníkovými háji. Každé akvárium má jedinečný tvar a cesta návštěvníků má připomínat meandrující řeku.
Celkové stavební náklady jsou odhadovány na 100 milionů švýcarských franků, které pokryjí sponzorské dary (polovinu částky se již podařilo vybrat). Otevření oceanária je naplánováno na rok 2019.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář