V Praze 14 začnou letos práce na oživení sídlištního vnitrobloku

Vložil
ČTK
13.02.2016 12:50
Praha

Praha - V Praze 14 letos začnou práce na oživení prvního sídlištního vnitrobloku. Obnova se bude týkat Vybíralovy ulice na Černém mostě, kde žije 3500 obyvatel. Vyplývá to z memoranda o spolupráci mezi Prahou a místní radnicí. Znění schválila nekompletní pražská rada, zjistila ČTK z usnesení. Na základě pilotního projektu ve Vybíralově ulici chce magistrát v budoucnu revitalizovat další zanedbaná pražská sídliště.

"Memorandum vnímáme jako potvrzení toho, že hlavní město Praha přikládá význam i městským částem a sídlištím na okraji," řekl ČTK starosta Prahy 14 Radek Vondra (TOP 09). "Je to vlaštovka, kterou, jak pevně věřím, postupně odstartuje samotná obnova vnitrobloku Vybíralova. A získané zkušenosti následně podpoří obdobné aktivity i v jiných lokalitách Prahy," dodal.

Při přípravě projektu čerpali odborníci inspiraci v Barceloně, kde regionální vláda takto obnovila stovku lokalit. Vybavila dětská hřiště a vybudovala nová komunitní centra s programem pro děti a dospělé. Také do obnovy Vybíralovy ulice se zapojí veřejnost. Už loni, 25 let od chvíle, kdy se na sídliště nastěhovali první obyvatelé, se uskutečnily koncerty, komunitní setkání nebo výstava o historii.

"V letošním roce se ke kulturním akcím přidají tematická plánovací setkání, kde budou místní vyjadřovat své názory na současný stav nebo problémy od dopravy, přes volný čas a kulturu až po zeleň a správu veřejných prostranství," řekl ČTK Adam Švejda z Institutu plánování a rozvoje (IPR). Na sídlišti přibudou mimo jiné nástěnky s aktuálními informacemi nebo takzvaný knihobox. Na podzim bude dokončen koncept oživení bloku, který na začátku roku 2017 projednají radní.

V Praze jsou desítky sídlišť, v nichž žije několik set tisíc obyvatel. Za největší je považováno Jižní Město, kde bydlí zhruba 80.000 lidí. Nejvíce sídlišť bylo postaveno v 60. až 80. letech.

0 komentářů
přidat komentář