Kniha skic odhaluje první ideje staveb 50 českých architektů

Vložil
ČTK
11.02.2016 22:25
Praha

Praha - První ideje staveb padesátky předních českých architektů odhaluje kniha skic, která vychází v nakladatelství KANT. Výběr náčrtů a kreseb několika generací architektů země sestavil tým pedagogů z fakulty architektury ČVUT. Skici - Sketches ukazuje to nejosobnější z tvorby kupříkladu Evy Jiřičné, Jana Kaplického, Ladislava Lábuse, Josefa Pleskota, Aleny Šrámkové, Davida Vávry a mnoha dalších.

"Když člověk listuje touto knihou, uvědomí si, jak jsou skici jednotlivých autorů odlišné a jedinečné, asi stejně jako otisky prstů nebo DNA," uvedl v knize Ivan Vosecký z ČVUT.
Kniha kreseb s odkazy na stavby, které z nich vzešly, mapuje nejen českou architekturu, ale i lidskou stránku profese. Architektky a architekti navíc v krátkých textech vysvětlují, co pro ně skicování znamená. "Kresba je pro mě jazyk. Vytvářím schémata - obrázkové písmo, kterým oslovuji své klienty i spolupracovníky. Sděluji jím vlastnosti, jaké si myslím, že by architektura měla mít," uvedl například Josef Pleskot u náčrtu nového ústředí ČSOB v pražských Radlicích.
Podle Andráse Szalaie z Technické univerzity v Budapešti kniha doplňuje určitý nedostatek. "Ne, že by dosud nevycházely knihy obsahující architektonické skici, ale většinou se jedná o skici jednotlivých hvězd evropské architektury. Teď však máme před sebou knihu, která obsahuje v rychlosti improvizované kresby několika generací architektů jedné země...... představují různé způsoby analytického myšlení," uvedl Szalai.
S podobnou knihou už má zkušenosti například architekt David Vávra, který na konci loňského roku pokřtil své Tři cesty za architekturou. Barevné ilustrace a drobné černobílé kresby doplněné krátkými texty či verši vznikaly při natáčení seriálu Šumné stopy. Při listování se čtenář přenese do Brazílie, Argentiny, Izraele či Řecka.
Kniha Skici - Sketches o přemýšlení architektů s tužkou v ruce je určená všem "kulturním" lidem v Česku. Díky dvojjazyčnému provedení může zaujmout i zahraniční čtenáře.
0 komentářů
přidat komentář