Brno chce mít studie čtvrti pro obě varianty nádraží

Vložil
ČTK
10.02.2016 23:55
Brno

Brno - Město Brno chce mít do poloviny letošního roku hotové studie na podobu Jižního centra pro obě varianty hlavního nádraží. Buď zůstane v centru a jenom se posune zhruba o 150 metrů pod Petrov, nebo se zcela přesune asi o 800 metrů na jih k řece. Studie mají napovědět, jak by v obou případech vypadalo okolí nádraží. Až budou hotové, město je představí obyvatelům, řekl dnes novinářům primátor Brna Petr Vokřál (ANO).

Radní včera schválili uzavření smluv na zpracování studie centra pro variantu u řeky. Vypracovávat ji bude necelá desítka zájemců. Do urbanistické soutěže na podobu centra pod Petrovem se na konci loňského roku přihlásila téměř šedesátka uchazečů. Vybírat bude odborná porota.

Zatímco v minulosti se pracovalo především na variantě u řeky, město chce předložit lidem podobu obou zvažovaných možností. Dosavadní materiály pro odsunutou polohu proto aktualizuje. "Chceme mít pohled na to, co v tom území budeme moct realizovat z pohledu bytové výstavby nebo pro komerční a administrativní účely včetně volnočasového vyžití. Chceme vědět, jak by to mohlo vypadat, kdyby to padlo na polohu u řeky," uvedl Vokřál k dnešnímu rozhodnutí rady.

Podle něj budou obě studie podpůrným argumentem pro to, aby si lidé vytvořili názor, která z variant bude lepší. Obyvatelé Brna totiž budou o poloze nádraží na podzim hlasovat v referendu, které se uskuteční spolu s krajskými volbami. O tom, která poloha je výhodnější, by však měla napovědět především studie proveditelnosti, kterou zpracovává Správa železniční dopravní cesty. Původně měla být hotová v první polovině letošního roku, avšak podle vedení města se to nestihne a bude až na konci letošního roku. Okolo června by však mohly být známé dílčí výsledky.

2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
urbanistické studie pro nádraží u nřeky
Ing.arch. Josef Myslivec
11.02.16 08:41
Dopřesnění k referendu
R. Holý
12.02.16 09:52
zobrazit všechny komentáře