Kostel v Mikulovicích by se měl stát památkou

Zdroj
Alena Petrželová
Vložil
ČTK
21.08.2006 18:45
Ústí nad Labem

Mikulovice (Jesenicko) - Kostel svatého Mikuláše v Mikulovicích by se měl dostat na seznam nemovitých památek. Navrhli to odborníci z olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu. Kromě samotného objektu by se ochrany státu měly dočkat například také varhany a zvon. Vedení obce krok vítá.

"Kromě vysoké památkové a umělecké hodnoty včetně řemeslných detailů je kostel výjimečný také tím, že se takřka kompletně dochovalo jeho původní vybavení," řekla dnes ČTK Irena Blažková z olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu.
Podle ní je trojlodní kostel v historizujícím stylu z roku 1904 dokladem stavebního vývoje na bývalém území vratislavských biskupů, kteří od poloviny 19. století podporovali výstavbu podobně monumentálních církevních staveb.
Vedení obce krok památkářů vítá. "Je to skvělé. Tento návrh jsme podpořili. Kostel je dominantou nejen obce, ale i Jeseníků. Snažíme se společně s česko-německým fondem získat prostředky na renovaci kostela," řekl dnes ČTK starosta Mikulovic Ivan Dost.
Společně se samotným kostelem, dílem brněnského architekta Richarda Voelkla, a jeho okolním areálem by se nemovitými památkami měly stát i varhany a zvon, který se jako jediný z původních tří rovněž dochoval. Na prohlášení movitými památkami byla současně navržena řada uměleckých děl a předmětů z interiéru kostela.
Kostel svatého Mikuláše byl vybudován na počátku 20. století na místě původního dřevěného kostela, který před více než sto lety vyhořel. Podle starosty se poté tamní farníci dohodli, že se na stavbu nového kostela společně složí.
0 komentářů
přidat komentář