V Kadani začala rekonstrukce Studentského náměstí

Vložil
ČTK
04.02.2016 15:00
Brno

Návrh úprav podle Davida Šmída; projektant: Inplan CZ s.r.o.; zdroj: mesto-kadan.cz

Kadaň (Chomutovsko) - V Kadani začala rekonstrukce takzvaného Studentského náměstí za 25 milionů korun. Prostor bývalého autobusového nádraží by se měl proměnit v odpočinkovou zónu s otevřenou galerií a znovu přitáhnout pozornost místních. Vedení města už zvolilo i podobu kolorování sochy Josefa II., která tak bude připomínat, že náměstí patří studentům, řekl ČTK starosta Kadaně Jiří Kulhánek (ODS).

"V radě města jsme se zabývali také tím, jak bude kolorována socha Josefa II. Vyšli jsme z návrhů, které vytvořil výtvarník Dan Hájek. Návrhů bylo celkem pět a nakonec jsme se shodli na návrhu, který doporučoval i sám autor. Je to Josef II. se šerpou, na které je mimo jiné napsáno Maturant. Myslím si, že socha tak bude dobře zapadat do prostoru a bude vyjadřovat, že se jedná o studentské náměstí," uvedl Kulhánek.
Socha je aktuálně v restauratérské dílně a bude jedním ze zajímavých prvků vznikajícího náměstí. Proměnu prostoru u stavební průmyslové školy navrhl její bývalý student David Šmíd. Vedle Josefa II. nebo galerie pod širým nebem, která vznikne místo současných parkovacích míst, přibude na Studentském náměstí hřiště na pétanque, kašna, posezení na schodech nebo šachovnice mezi lavičkami. Zatímco chodník nyní obchází náměstí, nově povede jeho středem. "Lidé ale o parkovací místa nepřijdou. Podélné stání se nahradí příčným a nahradí tak neoficiální parkovací místa, která někteří řidiči dosud využívali," doplnil starosta.
Stavba by měla být dokončena do léta, aby nenarušila sezonu provozovatelům, kteří v lokalitě podnikají. Rekonstrukce náměstí bude jednou z největších investičních akcí města pro letošní rok.
0 komentářů
přidat komentář

Související články