O konferenci „Evropský Habitat“ bude mimořádný zájem

Zdroj
Ing. Veronika Vároši, Ministerstvo pro místní rozvoj
Vložil
Tisková zpráva
24.06.2015 17:45
V Praze se na jaře 2016 uskuteční konference OSN o bydlení a udržitelném rozvoji měst „Evropský Habitat“. Jedná se o přípravnou akci summitu OSN s názvem „Habitat III“, který proběhne v říjnu roku 2016 v Ekvádoru. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová dnes informovala vládu o zahájení příprav této významné akce. Tématem konference „Evropský Habitat“ bude „Bydlení v životaschopných městech“.

„Podle předběžných ohlasů ze zahraničí je Praha mimořádně atraktivní destinace a díky své poloze v centru Evropy i snadno dostupná, lze proto očekávat zájem účastníků z celého světa. Pořádání této prestižní konference bude nejen skvělou reklamou České republiky a Prahy jako atraktivní kongresové destinace, ale i výrazem propojení vyspělých zemí EU se státy jiných částí světa. Také Evropská komise projevila velký zájem a chce se do příprav aktivně zapojit. Téma bydlení a rozvoje měst je aktuální pro všechny členské státy Evropské hospodářské komise OSN, která spojuje státy celé severní polokoule,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.


Několik tisíc účastníků z 56 zemí, včetně vládních delegací, uvítá Praha ve dnech 16. - 18. března 2016. Česká republika se tak stane na tři dny centrem mezinárodních diskusí o bydlení a rozvoji měst – což je téma, které s rostoucím podílem městské populace nabývá na naléhavosti. Je rezervováno Kongresové centrum, které navštívila dne 20. května 2015 delegace sekretariátu konference OSN Habitat III.


„Bude to jedna z nejvýznamnějších konferencí pořádaných OSN k tomuto tématu a Ministerstvo pro místní rozvoj připravuje ve spolupráci s OSN pozvánku pro zástupce z celého světa a také pro významné řečníky, kteří budou diskutovat o budoucnosti měst a podmínkách bydlení jako klíčovém předpokladu kvality života,“ dodala Karla Šlechtová.
 

Ministryně informovala vládu o dosavadních jednáních s OSN a o stavu příprav konference. V průběhu měsíce května 2015 proběhlo operativně několik úvodních pracovních schůzek pracovníků  Ministerstva pro místní rozvoj se zástupci OSN, hl. města Prahy a Českého vysokého učení technického. O dalším vývoji příprav konference „Evropský Habitat“ bude vláda informována v srpnu, a to v návaznosti na postup  jednání o návrhu písemné dohody o spolupráci mezi Českou republikou a OSN. Sekretariát konference Habitat III nyní dokončuje základní dokumenty nutné pro sjednání vzájemné písemné dohody – zejména půjde o podmínky spolupráce obsažené v písemné bilaterální dohodě mezi OSN a pořadatelskou zemí.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články