Socha Skácela v Brně bude hotová do konce listopadu

Vložil
ČTK
01.02.2016 22:30
Brno

Brno - Socha básníka a spisovatele Jana Skácela bude hotová do konce listopadu. Stát bude v Brně na jižní straně parku pod hradem Špilberk. Za zhruba 2,5 milionu korun vznikne podle návrhu akademického sochaře Jiřího Sobotky. Stylizovaný portrét Skácela bude mít podle primátorovy náměstkyně Kláry Liptákové (KDU-ČSL) podobu vrstvených a k sobě svařených nerezových trubek. Díky tomu se budou moct lidé podívat na Brno Skácelovýma očima.

Radní Brna schválili smlouvu o dílo s akademickým sochařem Sobotkou. Hlava bude vysoká přes dva metry a bude z bezešvých kartáčovaných nerez trubek. Tvář bude stočená do prostoru Brna, k hradnímu svahu bude obrácená zadní, napůl uzavřenou stranou. Podstavec svou výškou umožní návštěvníkům usednout.

Do soutěže přišlo 44 návrhů na podobu sochy. Hodnotila je porota, ve které byla Liptáková, primátor Petr Vokřál (ANO), ale také odborníci jako Karel Havliš z Fakulty architektury VUT v Brně, Jana Kořínková z Fakulty výtvarných umění VUT v Brně, vedoucí Katedry výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity Radek Horáček, ředitel Moravské galerie v Brně Jan Press a další. "Dva návrhy jsme museli vyřadit, z ostatních jsme vybrali vítěze a druhé a třetí místo," doplnila Liptáková. Vítěz dostal 100.000 korun.

Spisovatel Jan Skácel se narodil 7. února 1922 ve Vnorovách na Hodonínsku. Zemřel v Brně 7. listopadu 1989. Psal básně i prózu a věnoval se tvorbě pro děti. Do jeho tvorby patří například básnické sbírky Dávné proso, Naděje s bukovými křídly, Odlévání do ztraceného vosku nebo Smuténka. V jeho dílech se projevuje silný vztah k Moravě.

0 komentářů
přidat komentář

Související články