Zastupitelé odmítli úpravu budované budovy archivu na Chodovci

Vložil
ČTK
29.01.2016 09:45
Praha

Praha - Pražští zastupitelé odmítli úpravu budovaného městského archivu na Chodovci. V návrhu byly změny stavby před dokončením za více než 130 milionů korun. Pro archivaci dat i tiskovin měly zajistit modernější technologie, které by odpovídaly zákonu o kybernetické bezpečnosti. Stavba bude po dnešním nepřijetí usnesení dál zakonzervovaná, což měsíčně stojí 1,3 milionu až dva miliony korun podle počasí.

Budova měla původně stát 530 milionů korun, nová varianta by měla být podle radního Jana Wolfa (KDU-ČSL/Trojkoalice) o sedm milionů levnější. Hotová je hrubá stavba, další práce už pět měsíců stojí, její správa si vyžádala už deset milionů korun. V zimních měsících je třeba budovu vyhřívat, cena na správu a ostrahu tak stoupá ke dvěma milionům korun měsíčně.

Radní schválili vypsání veřejné zakázky v režimu jednacího řízení bez uveřejnění loni v dubnu. Zastupitelé ale způsob vypsání zakázky, kde se oslovuje jen jediný dodavatel, odmítli. Někteří z nich, členové bývalých městských rad, už kvůli předchozímu vypsání zakázky na správu karty opencard tímto způsobem čelí trestnímu stíhání.

Rozestavěná budova na Chodovci má Praze poskytnout 6300 metrů čtverečních plochy. Sídlit v nich má datové centrum, centrum digitalizace a archiv elektronických dokumentů a archiv téměř 17.000 metrů spisového materiálu. Poskytnout má prostor pro dalších 30 až 50 let. Úpravy projektu jsou třeba kromě kybernetické bezpečnosti také proto, že některé technologie použité v projektu z roku 2011 se už nevyrábí. Kromě archivu hlavního města v areálu sídlí také Státní oblastní archiv a Národní archiv.

Výběrové řízení na dodavatele stavby vypsala Praha už v roce 2012, s výběrem ale dlouho váhala. Následné analýzy ale prokázaly, že jiné řešení není. Kapacita nynějšího archivu se naplní v roce 2016, navíc řada dokumentů je skladována na různým místech Prahy, mnohdy v nevhodných podmínkách.

V nových prostorách budou skladovány digitalizované archiválie a dokumenty, ale i papírové úřední spisy. Některé dokumenty byly po povodních v roce 2002 provizorně uloženy v různých objektech, například v nádražní budově v Bubnech nebo v Clam-Gallasově paláci na Mariánském náměstí.

0 komentářů
přidat komentář

Související články