Objem veřejných stavebních zakázek loni klesl na pětileté minimum

Vložil
ČTK
27.01.2016 22:40
Praha

Praha - Veřejní investoři loni vypsali výběrová řízení na stavební práce za 94,6 miliardy korun, meziročně o 29,3% méně. Je to nejnižší hodnota za posledních pět let. Jejich počet se meziročně snížil o 32,2% na 2939. Vyplývá to z analýzy, kterou zpracovala společnost CEEC Research na základě dat uveřejněných ve Věstníku veřejných zakázek na konci loňského roku.

"Údaje v podstatě potvrzují náš dlouhodobý názor. Novináři opakovaně publikují informace o růstu stavebnictví a o dobrých vyhlídkách. Bohužel s výjimkou několika málo specifických oborů, jako jsou například železniční stavby, se tyto informace nesetkávají s realitou," uvedl generální ředitel firmy SMP CZ Martin Doksanský.

Politici by podle něj měli zabránit jakékoliv možnosti retrospektivního zpochybňování již vydaných územních rozhodnutí podložených pozitivním posouzením vlivu na životní prostředí (EIA). Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je v Česku 64 důležitých dopravních staveb, u nichž Evropská unie požaduje nové posouzení EIA. Případné zdržení by podle premiéra ovlivnilo i čerpání evropských fondů, jde asi o 90 miliard korun. "Mohlo by to přinést další podstatné snížení objemů zadaných zakázek na rok 2016 a ohrožení mnoha stavebních firem," uvedl k tomu Doksanský.

V prosinci 2015 veřejní investoři vypsali 165 výběrových řízení na stavební práce za 10,3 miliardy korun. Z hlediska objemu je to po červenci, kdy byly vypsány tendry na stavební práce za 10,5 miliardy Kč, druhý nejsilnější měsíc loňského roku, přesto v meziročním srovnání hodnota klesla o 3,7% a počet se snížil dokonce o 19,5%. "V loňském roce se dařilo firmám, které se věnují především rekonstrukcím dopravních staveb. Projektů na pozemní výstavbu nebo na velké investiční celky nebylo realizováno dost a boj o ně mezi firmami dál trvá," doplnil ředitel developerské společnosti O.M.C. Invest Mário Červenka.

Z vypsaných výběrových řízení za celý rok jich státní investoři 60% zadali konkrétním stavebním firmám. Z celkového objemu to představuje polovinu soutěží za 47,5 miliardy korun. "I přes to, že se loni Česká republika snažila dohnat deficit v dočerpání z fondů EU, odborná stavbařská veřejnost tristní výsledky očekávala. Je smutné, že více než čtvrtstoletí po listopadu 1989 nemáme například funkční dálniční napojení s našimi sousedy," uzavřel generální ředitel Metrostavu Pavel Pilát.

0 komentářů
přidat komentář

Související články