Nedostavěný objekt ve Zlíně zmizí do podzimu, řeší se způsob

Vložil
ČTK
26.01.2016 21:40
Zlín

Zlín - Nedostavěné obchodní centrum, které stojí na zlínském sídlišti Jižní Svahy, bude do září odstraněno. Město nyní vybírá firmu, která demolici provede. Uchazeči o zakázku musí mimo jiné navrhnout způsob, jakým bude skelet odstraněn. Předem vyloučen je však odstřel, torzo se nachází na sídlišti, a proto tato technologie není vhodná, sdělil dnes ČTK primátor Miroslav Adámek (STAN).

Nejpravděpodobnější je, že konstrukce bude postupně rozebrána, jak tomu bylo dříve u nedostavěného objektu na Čepkově. Zájem firem o zakázku je podle mluvčího radnice Zdeňka Dvořáka velký.

Přípravné práce by měly začít v květnu. Odstraněním železobetonového skeletu včetně suterénu a základových konstrukcí vznikne kráter o rozměrech fotbalového hřiště, hluboký šest až osm metrů. "Z tohoto důvodu je k němu nyní navážena zemina ze stavby, kterou realizuje na ulici Štefánikova Univerzita Tomáše Bati. Následně bude použita na zasypání tohoto kráteru," uvedl Dvořák.

Odstranění objektu vyjde na 25 milionů korun. Betonová suť se rozdrtí a použije jako podkladový materiál při opravách komunikací a chodníků. "Tím pádem ušetříme za kamenivo částku v řádu milionů korun," řekl radní Josef Novák (STAN).

Objekt byl postaven v roce 1988. Měl sloužit jako obchodní centrum, ale nebyl dostaven a od té doby chátrá. Město se jej opakovaně snažilo odkoupit, podařilo se to předloni. O dalším využití pozemků o rozloze asi 35.000 m² radnice rozhodne v budoucnosti. Obyvatelé města se vysloví v anketě.

0 komentářů
přidat komentář

Související články