Bývalé pivovarské areály na Brněnsku čeká nové využití

Zdroj
Filip Vrána
Vložil
ČTK
24.01.2016 13:15
Brno

Brno - Několik zchátralých areálů bývalých průmyslových pivovarů na Brněnsku čeká nové využití. Stavebníci aktuálně provádějí demoliční práce v pivovaru v Jehnicích, který byl v provozu ještě za druhé světové války. Na místě vzniknou byty. Jiný investor buduje v Sokolnicích u Brna v areálu bývalého pivovaru penzion. Výrobu piva tam vrátí, zjistila ČTK.

Pivovar v Jehnicích byl jedním z největších pivovarů na Brněnsku. Vybudovala jej v 19. století rodina podnikatelů v textilnictví v čele s Theodorem Offermannem, který vlastnil celé místní panství. Iniciály T.O. jsou dodnes ve fasádě hlavní pivovarské budovy, která jediná bude zachována. Ostatní stavby už investor zbořil. V areálu, který dlouho chátral, chce vybudovat nové byty. Výši investici nesdělil, stejně jako termín dokončení.

Hlavní budova pivovaru s prvky industriální architektury bude rovněž sloužit k bydlení, uvedl předseda představenstva společnosti Check & Correct Milan Pangrác. Pivovar v Jehnicích byl posledním průmyslovým pivovarem, který na území dnešního Brna vedle dnešního Starobrna ještě vařil pivo. Vyráběl až 50.000 hektolitrů ročně.

O něco menší byl pivovar hraběte Mitrovského v Sokolnicích, který zanikl už před válkou. V posledních letech objekt chátral. Nový investor v něm ještě letos otevře minipivovar s restaurací. Budova má sloužit jako penzion. "Počítám, že investice vyjde na zhruba deset milionů korun," řekl ČTK majitel objektu Lukáš Roupec. První chce otevřít minipivovar. "S montáží technologie počítám v dubnu nebo květnu, všechno bude hotovo na podzim," uvedl. Měnit vzezření areálu investor nechce. Zachovat plánuje komín, který doplní i o některé typicky pivovarské prvky. Na místě zůstane i erb rodu Mitrovských, který zdobí fasádu.

Změny se patrně chystají i v areálu někdejšího velkopivovaru Moravia na rohu Kotlářské a Štefánikovy ulice v Brně. Objekty vlastní dva majitelé. Bývalou administrativní budovu, která je památkově chráněná jako palác sladovnické rodiny Morgensternových, koupil nedávno nový majitel. Opravená je už fasáda, svoje záměry ale nový vlastník zatím uvést nechce.

V Brně a okolí bylo na přelomu 19. a 20. století kolem deseti velkých průmyslových pivovarů. Pivo se ale ve velkém vaří už pouze ve Starobrnu. Historii brněnského pivovarnictví v loňském roce ukázala výstava na hradu Špilberk. Některé staré pivovarské budovy se sice opravují, jiné jsou ale dál v troskách. Příkladem je areál Braunerova pivovaru v Pekařské ulici nebo starý pivovar v Brněnských Ivanovicích.

0 komentářů
přidat komentář