Vedení Prahy chce koupit secesní Národní dům na Smíchově

Vložil
ČTK
23.01.2016 20:55
Praha

Praha - Vedení hlavního města chce koupit secesní Národní dům na Smíchově. Hodlá rehabilitovat jeho někdejší kulturní slávu. Nekompletní pražská rada záměr projedná příští týden. Vyplývá to z podkladů, které má ČTK k dispozici. Současný majitel, odborový svaz Kovo, žádá za historickou budovu 166,4 milionu korun.

O správu a kulturní program Národního domu se v případě koupě bude starat městská akciová společnost, pod kterou spadá secesní Obecní dům. Z podkladů pro radu vyplývá, že koupí další secesní budovy se rozšíří kapacity pro konání kulturních a společenských akcí. Vznikne "druhá scéna" v současnosti zcela vytíženého Obecního domu. Vedení městské akciové společnosti má připravit ekonomickou analýzu, plán rozvoje a využití domu a analýzu návratnosti investice.

Národní dům na Smíchově patří mezi vrcholná secesní díla. Postaven byl v letech 1906 až 1908 podle návrhu Aloise Jana Čenského a stal se dominantou tehdejšího hlavního náměstí města Smíchova. Budovu zdobí plastiky sochaře Josefa Pekárka.

0 komentářů
přidat komentář